Επτά συμβουλές για την υγιή χρήση των social media

Επτά συμβουλές για την υγιή χρήση των social media
NicolasMcComber via Getty Images

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό, ότι αφιερώνουμε πολύ χρόνο από την καθημερινότητά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοτε για επαγγελματικούς λόγους, άλλοτε για διασκέδαση, άλλοτε για ρουτίνα. Ωστόσο, σταδιακά χάνουμε την προσωπική μας ελευθερία, γινόμαστε δέσμιοι των κινητών μας και του κίβδηλου ψηφιακού κόσμου που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει. Ωστόσο, η γερμανική έκδοση της HuffPost προτείνει μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να «απεξαρτηθούμε».

Κλειστό το κινητό στον χώρο εργασία

Πρώτα απ′ όλα είναι αντιεπαγγελματικό να μας αποσπούν την προσοχή εν ώρα εργασίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι η ασέβεια που δείχνουμε προς τον/τους συνάδελφο/συναδέλφους μας. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν επικοινωνήσουμε με τους διαδικτυακούς μας φίλους αργότερα, έτσι δεν είναι;

Δεν δημοσιεύουμε ανοησίες

Καλώς ή κακώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο καθρέφτης μας. Αυτά που ανεβάζουμε τα βλέπει ο διευθυντής μας, οι φίλοι, οι συγγενείς μας. Για τυχόν παρεξηγήσεις, αρνητικά σχόλια ακόμα και κόντρες που μπορούν να προκύψουν, είμαστε όσο διακριτικοί μπορούμε να είμαστε.
Δεν θα γίνετε διάσημοι

Δεν χρειάζεται να πουλήσετε την ζωή σας στο διαδίκτυο για να γίνετε οι επόμενοι Kardashians. Δεν θα πιάσει. Πίσω από τις φιλτραρισμένες φωτογραφίες, οι κοινοποιήσεις σε προσφιλείς προορισμούς και τα βίντεο στο youtube για την καθημερινότητά μας, θα αφήσουν μια πικρή εικόνισε ψευτιάς στο τέλος. Ας είμαστε αληθινοί.

Οι followers δεν είναι τίποτα στην αληθινή ζωή

Όσοι πιστοί και αν αρέσκονται στις φωτογραφίες μας στο Instagram, είναι απλά ένας αριθμός, απλοί χρήστες πίσω από τα κινητά μας. Στην αληθινή ζωή λίγοι άνθρωποι προτιμούν εμάς και όχι τους λογαριασμούς. Ας αρκεστούμε με αυτούς, λοιπόν

Αποχωρήστε από τις ομαδικές συνομιλίες

Μετά από μερικές ημέρες απλά καταντά εκνευριστικό. Καταιγισμός μηνυμάτων από emojis και gifs χωρίς κανένα νόημα, που απλά μας εκνευρίζουν και μας αποσπούν την προσοχή. Αν θέλουμε να πούμε όντως κάτι πολύ σημαντικό, απλά στέλνουμε ένα προσωπικό μήνυμα ή παίρνουμε τηλέφωνο που σιγά σιγά το ξεχνάμε σαν εναλλακτική.

Μην στέλνετε ηχητικά μηνύματα

Αποσπασματικά μηνύματα που εκνευρίζουν και τον περίγυρό σας. Κανένας δεν θέλει να ακούσει την φωνή του συνομιλητή σας, αλλά ούτε και τη δικιά σας όταν θα κληθείτε να απαντήσετε στη φωνητική ηχογράφηση ελάχιστων δευτερολέπτων. Τα smartphones δημιουργήθηκαν για να επικοινωνούμε με ευκολία και ευχαρίστηση, όχι να παιδευόμαστε

Βγείτε έξω

Η online ζωή είναι βαρετή και ανθυγιεινή. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Και είναι αντιφατικό η κοινωνικότητα του να χάνεται σταδιακά λόγω των μέσων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ δικτύωσης.