ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2018 10:21 EEST | Updated 23/05/2018 11:38 EEST

Ερευνητές απορρίπτουν τη θεωρία περί εσκεμμένης συντριβής της πτήσης ΜΗ370

MANAN VATSYAYANA via Getty Images

Αυστραλοί ερευνητές απέρριψαν τις πρόσφατες εκτιμήσεις ότι η χαμένη πτήση ΜΗ370 των Malaysia Airlines συνετρίβη εσκεμμένα από τον πιλότο της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφαλείας Μεταφορών (ATSB) απέρριψε τις θεωρίες που εμφανίστηκαν πριν λίγο καιρό ότι το αεροπλάνο πραγματοποίησε «ελεγχόμενη πτώση» (controlled ditching) στη θάλασσα, εμμένοντας στη θέση ότι ο πιλότος δεν είχε τις αισθήσεις του κατά τις τελευταίες στιγμές.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλάνο εξαφανίστηκε το 2014, ενώ πετούσε προς το Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες. Οι επίσημες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν η Μαλαισία και η Κίνα, τερματίστηκαν τον περσινό Ιανουάριο, μετά από 1.046 ημέρες.

Ερευνητές του ATSΒ ανέφεραν ότι το αεροπλάνο ήταν εκτός ελέγχου όταν έπεσε στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο πρόσφατα (επανα)κυκλοφόρησε η θεωρία πως ο πιλότος είχε τον πλήρη έλεγχο του αεροπλάνου όταν αυτό συνετρίβη, μέσω ενός νέου βιβλίου από τον Καναδό πρώην ερευνητή/ εμπειρογνώμονα αεροπορικών δυστυχημάτων Λάρι Βανς.

 

RICHARD BOUHET via Getty Images

 

Ο Βανς, που εμφανίστηκε πρόσφατα σε αυστραλιανή τηλεοπτική εκπομπή, υποστηρίζει στο βιβλίο του πως η έρευνα του ATSΒ ήταν προβληματική και ότι τα συμπεράσματά της για τις τελευταίες στιγμές του αεροσκάφους ήταν λανθασμένα.

«Ο πιλότος αυτοκτονούσε, δυστυχώς σκότωνε και όλους τους επιβαίνοντες, και το έκανε επίτηδες» είπε ο Βανς στην εκπομπή.

Ωστόσο ο διευθυντής ερευνών της ATSB, Πίτερ Φόλεϊ, υπερασπίστηκε τα ευρήματα του γραφείου την Τρίτη, επιμένοντας πως είχαν διερευνηθεί όλα τα ενδεχόμενα και τα στοιχεία.

«Εξετάσαμε κάθε στοιχείο που είχαμε με αντικειμενικό τρόπο» είπε σε κοινοβουλευτική ακρόαση στην Κανμπέρα, προσθέτοντας ότι είχε διαβάσει το βιβλίο του Βανς. «Έχουμε αρκετά δεδομένα που μας λένε ότι το αεροπλάνο, εάν ήταν υπό έλεγχο κατά το τέλος, δεν ήταν και υπό πολύ επιτυχημένο έλεγχο» πρόσθεσε.

Η πτήση ΜΗ370 εξαφανίστηκε αφού χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί της στις 8 Μαρτίου 2014. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες στην αεροπορική ιστορία. Αν και οι υποβρύχιες έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς, μικρά κομμάτια συντριμμιών από το αεροπλάνο βρέθηκαν σε νησιά του Ινδικού και στις ακτές της Αφρικής.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει πει ότι θα αρχίσει ξανά τις έρευνες μόνο εάν εμφανιστούν «αξιόπιστα» νέα στοιχεία.

Σημειώνεται πως ο νέος υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε ότι οι έρευνες της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας Ocean Infinity για την πτήση θα τερματιστούν την Τρίτη και δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις.

«Σήμερα το πρωί, το έθεσα αυτό στο υπουργικό συμβούλιο και συμφωνήσαμε σε παράταση έως τις 29 Μαΐου», δήλωσε ο Άντονι Λόκε σε δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για το εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες παρατάσεις, δήλωσε: «Ναι».