Ερντογάν: Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας

«Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον» λέει ο Ερντογάν στον απόηχο της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
KACPER PEMPEL via Reuters

Ενα άλλο πρόσωπο επιχειρεί να εμφανίσει ο Ταγίπ Ερντογάν πριν αλλά και μετά την κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δείχνοντας διάθεση -στα λόγια τουλάχιστον - για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Κάτι που προφανώς έχει εν πολλοίς να κάνει και με τις παραχωρήσεις που έλαβε η Τουρκία ως αντάλλαγμα.

Μετά την αναστροφή στο μείζον ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στην Στρατιωτική Συμμαχία, ο Τούρκος πρόεδρος τις τελετυταίες ώρες εμφανίζεται ασυνήθιστα διαλλακτικός και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Ερντογάν συνέχισε να παρουσιάζει αυτό το νέο, πιο «φιλικό» προφίλ του προς τη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας», αναφερόμενος προφανώς στην επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών προς την Αγκυρα από τις ΗΠΑ.

«Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ αεροσκάφη F -16 κατά της Ελλάδα ούτε σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε» διαβεβάιωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, λησμονώντας εντέχνως τις αμέτρητες τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οπως είπε ο Ερντογάν, η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικύρωση του σουηδικού αιτήματος «οχι πριν από τον Οκτώβριο»

Παράλληλα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση.

«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Αγκυρα το «πράσινο φως» στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

via Associated Press

Διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «συνεχίζονται», τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ «Ζελένσκι επιθυμεί (την παράταση) και ο (Ρώσος πρόεδρος) κ. (Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει προτάσεις. Εργαζόμαστε για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις προτάσεις», ανέφερε και επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να μεσολαβήσει».

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία τον Αύγουστο.Ωστόσο, σήμερα, ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν κανένα πλάνο να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Δημοφιλή