Μητσοτάκης: Μπορούμε να ξεκινήσουμε μία νέα σελίδα με την Τουρκία

«Να μην είμαστε στα ¨κόκκινα¨ ως προς τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας», τόνισε από το Βίλνιους ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Eurokinissi

Για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους.

Σημειώνοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα άλλαξαν πολλά πράγματα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η σημερινή μας συνάντηση επαναεπιβεβαίωσε τη δική μου διάθεση και του Προέδρου Ερντογάν για μία νέα επανεκκίνηση ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για έναν πιο σαφή δίαυλο, οδικό χάρτη, για το πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόθεση που υπάρχει είναι να μπορέσουν να ξανασυναντηθούν πριν από το τέλος του έτους, σε ένα επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη και με προφανώς θετική ατζέντα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας ότι λύθηκαν τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Οι 3 άξονες του πλαισίου προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το πλαίσιο αυτής της νέας προσέγγισης έχει τρεις άξονες:

-Ο πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Εκεί θα τεθούν τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, με το βασικότερο να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

-Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς, «χτίζοντας» στο μομέντουμ που υπάρχει

-Θετική ατζέντα, δηλαδή ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, πολιτικής προστασίας. Μπορούμε να έχουμε απτά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να επισημοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μόνο να βοηθήσει μπορεί την συνολική προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. από την στιγμή που αυτή η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται να είναι ειλικρινής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας
Eurokinissi

«Εξαιρετικές οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ - Οι εξοπλισμοί που δίνονται σε μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά κρατών-μελών της Συμμαχίας»

Ερωτηθείς για το θέμα των εξοπλισμών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία αλλά και προς τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών είναι ισχυρότερη από ποτέ και προανήγγειλε θετικές ειδήσεις για το πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών. Σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, εξήγησε ότι μας άφορά μόνο έμμεσα ενώ συμπλήρωσε ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί που δίνονται σε μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Για προσαρμογή της Τουρκίας στην πραγματικότητα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Παραμένοντας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία η οποία να βρίσκεται κάθετα απέναντι στη Δύση, στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ. Το όφελος της Ελλάδος είναι η Τουρκία να «παίξει» με τους δικούς μας κανόνες, με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με τους κανόνες των πολυμερών σχημάτων που συμμετέχει, όπως το ΝΑΤΟ, των πολυμερών σχημάτων με τα οποία θέλει να έχει μία πιο στενή σχέση, όπως η Ε.Ε.», ενώ επανέλαβε ότι βλέπει μία «στροφή» από την Τουρκία και προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Αυτό που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μία νέα σελίδα και ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους λαούς μας να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε ειρηνικά και χωρίς να είμαστε σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης έστω και αν δεν μπορούμε άμεσα να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» και συμπλήρωσε ότι «να μην είμαστε στα ¨κόκκινα¨ ως προς τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανοιχτού δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να λύνονται θέματα πριν γίνουν σοβαρότερα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας θα συνεχιστεί και διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο ενώ σημείωσε ότι γενικότερα η Τουρκία γνωρίζει ποια είναι τα θέματα που η Ελλάδα δεν συζητά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για την συνάντηση του με τον Έντι Ράμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για την συνάντηση του με τον Έντι Ράμα
Eurokinissi

«Είπα στον Ράμα ότι το θέμα Μπελέρη πρέπει να επιλυθεί άμεσα»

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε με άλλους ξένους ηγέτες, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο επαναεπιβεβαιώθηκε το πλαίσιο συνεργασίας που υπάρχει σε πολλά επίπεδα ενώ μίλησε και για την συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον οποίο έθεσε το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη.

«Πρέπει να επιλυθεί. Είναι ζήτημα κράτους δικαίου όταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και κρατείται φυλακισμένος χωρίς να μπορεί να ορκιστεί, αυτά είναι πράγματα που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μία χώρα που έχει θέσει το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στην προμετωπίδα των μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει για να προσεγγίσει προς την Ε.Ε. Νομίζω το μήνυμα μου ήταν σαφές, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοφιλή