ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2020 17:30 EEST | Updated 24/10/2020 20:05 EEST

Ερντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να πατάξει τον «ισλαμικό αυτονομισμό», ενώ πρόσφατα η Γαλλία συγκλονίστηκε από τον αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό ισλαμιστή.

ASSOCIATED PRESS

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε το Σάββατο -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

Η Γαλλία έχει έκτοτε συγκλονιστεί από τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας, από έναν φανατικό ισλαμιστή, που ήθελε να «εκδικηθεί» για τη χρήση από τον καθηγητή των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

«Πιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

«Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί σε έναν αρχηγό κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίσης και που φέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη χώρα του, οι οποίοι είναι πιστοί μιας διαφορετικής πίστης;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποιος προβάλλει την εικόνα του πιστού μουσουλμάνου και ανέβηκε στην εξουσία, ως επικεφαλής του ισλαμικών καταβολών ΑΚΡ. Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αποδυναμώνει συστηματικά τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, πραγματοποιώντας στροφή προς το Ισλάμ.

Αντίδραση από τη Γαλλία- Ανακαλεί τον πρεσβευτή

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

(με πληροφορίες από Reuters, AFP)