European Sky Shield Initiative: Πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα

Σε τι όφελος προσβλέπει η χώρα μας από το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας.
via Associated Press

Υπό τη μορφή της δυνητικής απόκτησης επιπλέον Patriot ή/και της αναβάθμισης υπαρχόντων συστημάτων του τύπου που υπάρχουν ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται πως θα μπορούσε να επωφεληθεί η χώρας μας από την υπό γερμανική αιγίδα πρωτοβουλία ESSI (European Sky Shield Initiative), στην οποία συμμετέχει η χώρα μας, όπως και η Τουρκία.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε στα μέσα του Φεβρουαρίου την επιστολή πρόθεσης για την προσχώρηση της Ελλάδας στην ESSI, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ESSI αφορά στη δημιουργία πολιτικών, χρηματοδοτικών και και τεχνολογικών συνεργειών στον τομέα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Σημειώνεται πως παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής της Συμμαχίας, ο κ. Δένδιας υπέγραψε επίσης, από κοινού με 16 ομολόγους του, επιστολή πρόθεσης για συμμετοχή στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για ενιαία αμυντική συνείδηση στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται δικό της αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, συμβατό και συνεργαζόμενο με το ΝΑΤΟ.

European Sky Shield Initiative

Συνοπτικά, η ESSI αποτελεί μια πρωτοβουλία για από κοινού προμήθεια από τις χώρες που συμμετέχουν συστημάτων αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας όλων των βεληνεκών «από το ράφι» - δεν αποτελεί δηλαδή εγχείρημα έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την ανάπτυξη νέων συστημάτων.

Ως προς τα συστήματα αεράμυνας προς τα οποία προσανατολίζεται η πρωτοβουλία, στα μικρού βεληνεκούς είναι το γερμανικό IRIS-T, στα μέσου βεληνεκούς οι αμερικανικοί Patriot (ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο) και στα μεγάλου βεληνεκούς το ισραηλινό Arrow 3.

Στις χώρες που συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία, περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελβετία. «Ηχηρές» απουσίες είναι η Γαλλία και η Ιταλία: Θεωρείται πως αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με το γαλλοϊταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP-T (κατηγορίας αντίστοιχης των Patriot), το οποίο δεν φαίνεται να προκρίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ESSI, με το Παρίσι να μη βλέπει θετικά την προμήθεια μη ευρωπαϊκών συστημάτων εφόσον υπάρχουν ευρωπαϊκής προέλευσης επιλογές, και μάλιστα στο ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης περί ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο αντίλογος από γερμανικής πλευράς φέρεται να έχει να κάνει με το επείγον του πράγματος, όσον αφορά στο ταχύ κλείσιμο «κενών» που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Το δυνητικό όφελος για την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, σε αυτό το πλαίσιο όφελος για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η απόκτηση επιπλέον Patriot ή/ και η αναβάθμιση συστημάτων του τύπου που διαθέτει ήδη η χώρα μας, δεδομένης και της επιδίωξης για γενικότερη ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας (η οποία άλλωστε περιλαμβάνει και αρκετά πεπαλαιωμένα συστήματα, καθώς και ρωσικής προέλευσης συστήματα για το μέλλον των οποίων υπάρχει προβληματισμός, εν μέσω της κρίσης που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) και δημιουργία «θόλου» αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Δένδιας είχε πει σχετικά σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle πως η Ελλάδα «έχει μια πολύ σαφή αντίληψη συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες των κρατών-μελών της ΕΕ και γενικά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε δηλαδή ότι θα πρέπει να είμαστε τμήμα των λύσεων των προβλημάτων και να μην απέχουμε από αυτά», προσθέτοντας πως «βλέπουμε πίσω από αυτό μια προστασία απέναντι σε υπάρχοντες τωρινούς, αλλά και μελλοντικούς κινδύνους. Θα θέλαμε να είμαστε στελέχη της ομάδας αυτής που επεξεργάζεται τις πιθανές λύσεις». Παράλληλα, είχε υπογραμμίσει πως η Τουρκία επέλεξε και αυτή να συμμετέχει στην προσπάθεια, ως μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας πως οποιαδήποτε χώρα γίνεται μέλος αποκτά δικαίωμα βέτο έναντι χωρών που θα επιδιώξουν να προσχωρήσουν στην εν λόγω πρωτοβουλία- με όλα αυτά συνδυαστικά να καθιστούν την ελληνική συμμετοχή «κάτι το απολύτως ενδεδειγμένο».

Δημοφιλή