Γερμανός υπουργός Άμυνας: Τουρκία και η Ελλάδα εντάσσονται στο σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας όσο και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι την Πέμπτη έγινε η τελετή υπογραφής.
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD, l-r) και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας συνομιλούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της τελετής υπογραφής ενός σχεδίου υπό γερμανική ηγεσία για τη δημιουργία ενός καλύτερου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, το οποίο ονομάζεται επίσημα European Sky Shield Initiative (ESSI για συντομία). Η Τουρκία και η Ελλάδα προσχώρησαν επίσημα στην πρωτοβουλία στις 15.02.2024
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD, l-r) και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας συνομιλούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της τελετής υπογραφής ενός σχεδίου υπό γερμανική ηγεσία για τη δημιουργία ενός καλύτερου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, το οποίο ονομάζεται επίσημα European Sky Shield Initiative (ESSI για συντομία). Η Τουρκία και η Ελλάδα προσχώρησαν επίσημα στην πρωτοβουλία στις 15.02.2024
picture alliance via Getty Images

Η χώρα μας και η Τουρκία εντάσσονται επίσημα σε ένα σχέδιο πυραυλικής άμυνας υπό γερμανική ηγεσία την Πέμπτη, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ασπίδα του Ουρανού (ESSI) σε 21, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου, πολυεπίπεδου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία της Ευρώπης από βαλλιστικές απειλές, όπως ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αεράμυνας από την κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο του 2022.

Περιλαμβάνει χώρες που προμηθεύονται από κοινού συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την αποδοτικότητα και την ευελιξία του κόστους.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει ενοχλήσει τη Γαλλία, η οποία δεν έχει συμμετάσχει, επειδή θέλει τα ευρωπαϊκά έθνη να αγοράζουν συστήματα που κατασκευάζονται από τους ίδιους τους εργολάβους της ηπείρου και όχι να βασίζονται εν μέρει σε εξοπλισμό που παράγεται στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Δένδιας όσο και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής: «Η πρωτοβουλία αυτή, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και προς την εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας και της ενσωμάτωσης των συμμάχων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πρωτοβουλία με το ευρύ φάσμα των εθνικών μας δυνατοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία για τον συντονιστικό της ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Θα χαρούμε να εργαστούμε μαζί σας σε αυτήν την πρωτοβουλία που υπηρετεί τη συλλογική άμυνα».

Ο Πιστόριους δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα υπογράψει σύμβαση αγοράς την Πέμπτη με τον Σλοβένο ομόλογό του για ένα σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM.

Ο Υπουργός Εθνικής ’Αμυνας, Νίκος Δένδιας είχε εξάλλου συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην ESSI συμμετέχουν 15 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα:

Βέλγιο
Γαλλία
Γερμανία
Ελλάδα
Ιταλία
Καναδάς
Λιθουανία
Λουξεμβούργο
Ολλανδία
Ουγγαρία
Πολωνία
Πορτογαλία
Ρουμανία
Σλοβακία
Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Σ. Λεκορνού, στο περιθώριο της Συνόδου των υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνού, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών ’Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον φίλο Γάλλο ομόλογό μου Σεμπαστιάν Λεκορνού, με τον οποίο συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα

Δημοφιλή