Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη ξεπλένει χρήμα σε ακίνητα και τουρισμό

Εκθεση της Europol σε συνεργασία με την Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διεισδύσει σε νόμιμες επιχειρήσεις.
via Associated Press

Πάνω από το ένα τρίτο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπλένει τα κέρδη του μέσω της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση της Europol που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το 41% των πιο σκληρών εγκληματικών οργανώσεων στην Ευρώπη ξεπλένει τα παράνομα έσοδά του αγοράζοντας πολυτελή είδη και επενδύοντας σε επιχειρήσεις real estate, στον τουρισμό και τα κρυπτονομίσματα.

«Δεν υπάρχoυν εγκληματικές οργανώσεις που να μην συνδέονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με κάποιο τομέα της νόμιμης οικονομίας, είτε για να διαπράξουν την εγκληματική τους δραστηριότητα ή για να την συγκαλύψουν» υποστηρίζει η έκθεση.

Η ΕΕ χαρτογράφησε τις εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και την βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά σε κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Σουηδία, καθώς αυξάνονται οι κατασχέσεις κοκαΐνης στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, την Αμβέρσα.

Στο λιμάνι της Αμβέρσας βανάκι της αστυνομίας, με ειδικά εξοπλισμό, «σκανάρει» για ναρκωτικά, τα φορτηγά και τα κοντέινερ που φτάνουν καθώς περνά από διπλα τους.
Στο λιμάνι της Αμβέρσας βανάκι της αστυνομίας, με ειδικά εξοπλισμό, «σκανάρει» για ναρκωτικά, τα φορτηγά και τα κοντέινερ που φτάνουν καθώς περνά από διπλα τους.
via Associated Press

Η έκθεση, εντόπισε 821 σκληρές εγκληματικές ομάδες, που έχουν στρατολογήσει πάνω από 25.000 άτομα και θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι εγληματίες καθώς είναι σε θέση να «προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην εσωτερική ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την οικονομία της ΕΕ».

Η δράση τους δεν εμποδίζεται από σύνορα, είναι διεθνείς και η βασική τους δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από τη διακίνηση ναρκωτικών, με τις μισές να εμπλέκονται σε αυτό, ενώ επεκτείνονται σε απάτες, εγκλήματα ιδιοκτησίας, λαθρεμπόριο μεταναστών και φυσικά εμπορία ανθρώπων.

Οι «νόμιμες βιτρίνες»

Η βασική οδός για το ξέπλημα των παράνομων κερδών τους περνά μέσα από νόμιμες επιχειρήσεις «βιτρίνες» σε όλο το μπλοκ των 27 και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διαφθορά για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με την Europol, το 86% αυτών των δικτύων είναι σε θέση να διεισδύσουν στη νόμιμη οικονομία για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους για να ξεπλύνουν τα εγκληματικά τους κέρδη.

Η Europol ανέφερε το παράδειγμα ενός αρχηγού συμμορίας που αναγνωρίστηκε ως Ιταλός επιχειρηματίας με καταγωγή από την Αργεντινή, που κατοικούσε στη Μαρμπέγια της Ισπανίας.

Το άτομο ειδικευόταν στη διακίνηση ναρκωτικών και στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαχειριζόταν πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που εισάγει μπανάνες από τον Ισημερινό στην ΕΕ. Είχε επίσης αθλητικά κέντρα στη Μαρμπέγια, εμπορικά κέντρα στη Γρανάδα και πολλά μπαρ και εστιατόρια.

Η ισπανική αστυνομία και ακτοφυλακή κάνουν συχνά ελέγχους σε ταχύπλοα που δένουν στα λιμάνια και τις παραλίες της χώρας καθώς αποτελούν εισόδους ναρκωτικών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.
Η ισπανική αστυνομία και ακτοφυλακή κάνουν συχνά ελέγχους σε ταχύπλοα που δένουν στα λιμάνια και τις παραλίες της χώρας καθώς αποτελούν εισόδους ναρκωτικών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.
via Associated Press

Ένας Αλβανός εγκληματίας, με έδρα τον Εκουαδόρ, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους διακινητές κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ε.Ε, χρησιμοποιούσε μια εταιρεία εισαγωγής φρούτων από τον Ισημερινό ως βιτρίνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες του.

Επίσης η έκθεση αναφέρει πολλές οικογένειες από το συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος της Ιταλικής «Ndrangheta», μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο, που κρατούν στα χέρια τους τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κέρδη τους από την εγκληματική δράση και τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε όλη την Ευρώπη σε ακίνητα, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Με εθνικότητα και διεθνή δράση

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των δικτύων, είναι η χωρίς σύνορα φύση της δομής τους, καθώς «εκπροσωπούνται» από 112 εθνικότητες.

«Ωστόσο, εξετάζοντας τις τοποθεσίες που δρουν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οι «εθνικές οργανώσεις» όπως οι Ιταλοί, οι Ρώσοι, οι Γεωργιανοί, οι Αλβανοί και άλλοι που έχουν μέλη και άλλων εθνικοτήτων αλλά κυριαρχούν οι δικές τους και δεν απομακρύνονται πολύ από την περιοχή τους», ανέφερε η Europol.

Το τελευταίο διάστημα η Europol κατάφερε να εντοπίσει και να κατασχέσει ποσότητες ρεκόρ κοκαΐνης που εισήχθησαν στην Ευρώπη και να χτυπήσει το λεγόμενο «βίαιο έγκλημα» που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και γίνεται όλο και πιο ορατό σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπως το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Επίσης διαπιστώθηκε, ότι πάνω από το 70% των δικτύων εμπλέκονται σε διαφθορά «για να διευκολύνουν την εγκληματική δραστηριότητα ή να εμποδίσουν την επιβολή του νόμου ή τις δικαστικές διαδικασίες. Το 68% των δικτύων χρησιμοποιούν τη βία και τον εκφοβισμό ως εγγενές χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας τους», ανέφερε η έκθεση.

Οι Ιταλοί καραμπινιέροι έχουν εντοπίσει και χτυπήσει σκληρά το οργανωμέονο έγκλημα στην Καλαβρία, την Νάπολη και τη Σικελία με πολλά μέλη τους να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας..
Οι Ιταλοί καραμπινιέροι έχουν εντοπίσει και χτυπήσει σκληρά το οργανωμέονο έγκλημα στην Καλαβρία, την Νάπολη και τη Σικελία με πολλά μέλη τους να βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
.
KONTROLAB via Getty Images

Στην Αμβέρσα του Βελγίου, που είναι η κύρια πύλη για τα καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής προς την Ευρώπη, η βία των συμμοριών είναι διαδεδομένη στην πόλη-λιμάνι εδώ και χρόνια. Καθώς η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται σε ολόκληρη τη χώρα, οι ομοσπονδιακές αρχές βλέπουν ότι η διακίνηση διεισδύει γρήγορα στην κοινωνία.

«Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καθώς η διαφθοράς και η ακραία βία μολύνει την κοινωνία», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, Ίλβα Γιόχανσον.

Στόχος της Europol είναι να κοινοποιηθούν τα στοιχεία αυτά στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις χώρες μέλη της ΕΕ, ώστε να γίνει πιο εύκολος ο εντοπισμός των εγκληματιών.

Πληροφορίες από Bloomberg, Associated Press

Δημοφιλή