Εξεταστική για Τέμπη: Εγκρίθηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας -Συγκάλυψη «βλέπουν» τα κόμματα

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό πόρισμα, έκαναν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.
.
.
Eurokinissi

Με τις 16 ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό πόρισμα γεγονός που οδήγησε σε ψηφοφορία και υιοθέτηση των προτάσεων της ΝΔ.

Οι θέσεις των κομμάτων

Κατά την τοποθέτηση του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε πως “το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας του ΟΣΕ που είναι νομικά δεσμευτικός και του οποίου η πιστή τήρηση εγγυάται την ασφαλή κυκλοφορία παραβιάστηκε κατά συρροή και διαδοχικά από τον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα”.

“Αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες, για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου το δυστύχημα είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί. Έστω και μια από αυτές τις παραβιάσεις να μην είχαν γίνει θα είχε αποσοβηθεί το δυστύχημα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Όπως προκύπτει, οι αποφάσεις ληφθήκαν με την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών νομιμότητας από την πολιτική ηγεσία και κριτήριο το δημόσιο συμφέρον”.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι κλείνει τα μάτια σε ένα διπλό έγκλημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια συγκάλυψης

“Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε την περεταίρω ποινική διερεύνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης 717. Και ο κ. Σπίρτζης το δέχεται όπως και τη προανακριτική αλλά από την αρχή από αυτόν που την υπέγραψε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, εσείς τι έχετε να φοβηθείτε και αποφεύγετε τη δικαστική διερεύνηση; έχετε προφανώς να φοβηθείτε πολλά”, είπε και πρόσθεσε: “ αυτά που διαδραματίστηκαν στην εξεταστική ήταν θλιβερά γιατί πράγματι, υπήρχε και υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας”.

ΠΑΣΟΚ: Στόχος της επιτροπής η συγκάλυψη του εγκλήματος

“ Υπάρχει ένα γεγονός που διαφοροποιεί την εξεταστική αυτή από τις προηγούμενες. Δεν συστάθηκε για να διερευνήσει κάποιο πολιτικό ή οικονομικό σκάνδαλο αλλά από το βάρος του συλλογικού εθνικού πένθους για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων”, είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- που δεν κατέθεσε πόρισμα- Μιλένα Αποστολάκη.

Χαρακτηρίζοντας τις εργασίες της εξεταστικής, μελανή σελίδα, ένα μαύρο στίγμα, στην κοινοβουλευτική ιστορία, είπε πως «είχε ως μοναδικό στόχο από την σύσταση της την οργανωμένη συγκάληψη του εγκλήματος των Τεμπών».

Εριστικός Μαρκόπουλος σε Κωνσταντοπούλου: Μίλησε κανείς;

«Μίλησε κανείς;»Κατά τη διάρκεια πάντως της συνεδρίασης της εξεταστικής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου που δεν αποχώρησε από τις εργασίες, παρενέβαινε εκτός μικροφώνου και σχολίαζε τις παρεμβάσεις των εισηγητών. Κάποια στιγμή μάλιστα, σχολίασε τον πρόεδρο της εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, λέγοντας «δεν μπορείτε να μιλάτε, έχω ζητήσει την εξαίρεση σας».
«Μίλησε κανείς;», απάντησε άμεσα ο κ. Μαρκόπουλος, κάνοντας πως δεν βλέπει τη συνάδελφο του.

ΚΚΕ: Το έγκλημα θα είχε θαφτεί αν δεν ήμασταν εμείς

“Το έγκλημα θα είχε θαφτεί αν δεν ήταν το ΚΚΕ, όλα τα αστικά κόμματα γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνες”, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ και πρόσθεσε: “ αποτέλεσμα των τραγικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον σιδηρόδρομο όλα αυτά χρόνια οδήγησαν στο δυστύχημα”.

Ελληνική Λύση: Αν είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί

Ο Παύλος Σαράκης από την ΕΛΛΥΣΗΣ, δήλωσε πως αν είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για τον σιδηρόδρομο, στον αναγκαίο χρόνο και τηρηθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις των εργολήπτριων εταιριών, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Νέα Αριστερά: Στις τραγωδίες υπάρχει λύτρωση και τιμωρία και δεν θα γλιτώσετε

«Με την υπογραφή σας προσπαθείτε να σβήσετε 57 ονόματα από τη συλλογική μνήμη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη. “ Είμαστε σε τόπο που μας έχει διδάξει ότι στις τραγωδίες υπάρχει λύτρωση και τιμωρία και δεν θα γλιτώσετε”, είπε.

“Είναι απαράδεκτο να έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα και να μην υπάρχει μηχανισμός για να αποσοβήσει ένα ανθρώπινο λάθος”, είπε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες με τον Νίκο Βρεττό της Νίκης να προσθέτει: “υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών που πρέπει να αποδώσει αδέσμευτη δικαιοσύνη”.

Πλεύση Ελευθερίας: Αντιδεοντολογική φίμωση

“Εκβιάζετε την έκδοση πορίσματα προσπαθείτε να επιβάλετε με καταχρηστικό αντιδεοντολογικό τρόπο τη φίμωση της Πλεύση Ελευθερίας”, είπε η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας.

Δημοφιλή