ΔΙΕΘΝΕΣ
30/04/2020 07:32 EEST | Updated 30/04/2020 10:35 EEST

Εξι αγνοούμενοι μετά την συντριβή Καναδέζικου ελικοπτέρου δυτικά της Κεφαλονιάς

Εντοπίστηκαν συντρίμμια στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Social Media / Reuters

Συντρίμμια του καναδικού Νατοϊκού ελικοπτέρου που κατέπεσε το βράδυ της Τετάρτης δυτικά της Κεφαλονιάς έχουν εντοπιστεί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται ελληνική στρατιωτική πηγή.

Οι πληροφορίες για τουλάχιστον έναν νεκρό, από τα συνολικά έξι μέλη του πληρώματος, δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Ολοι οι επιβαίνοντες παραμένουν αγνοούμενοι.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έχασαν την επαφή με ελικόπτερο της φρεγάτας HMCS Fredericton, το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Η καναδική φρεγάτα Fredericton συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση «Reassurance».

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή. «Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.

Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Στο ελικόπτερο, που συνήθως έχει τετραμελές πλήρωμα, επέβαιναν, κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, έξι στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων.

Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχει ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Πρόκειται να μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, για να συμμετάσχει στις προσπάθειες να εντοπιστούν τα στελέχη των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.

(Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post