Εγκληματικά λάθη που θέτουν σε κίνδυνο το κατοικίδιό μας κάτω από τον καυτό ήλιο

Μια συνηθισμένη βόλτα με τον σκύλο μας, ίσως εξελιχθεί σε εφιάλτης, αν δε φερθούμε υπεύθυνα.
JOHNER IMAGES VIA GETTY IMAGES

Σε συνθήκες αφόρητης καλοκαιρινής ζέστης, είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν παραλείπουμε να προφυλάξουμε και τους τετράποδους φίλους μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον καύσωνα πολύ διαφορετικά από εμάς.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι, για παράδειγμα, δεν ιδρώνουν. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

«Ο σκύλος είναι ένα ζώο που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να του προκαλέσουν θερμοπληξία, μόνιμη βλάβη ή ακόμη και θάνατο», επισημαίνει ο Ντομινίκ Γκραντζίν, επικεφαλής κτηνίατρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού.

Πώς θα προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας;

Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε τα κατοικίδιά μας βόλτα, τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας

Σε καμία περίπτωση δεν τρέχουμε με τα κατοικίδιά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τις βόλτες και τη σωματική άσκηση στις 14:00 και να βγαίνουμε έξω τις πιο δροσερές ώρες, όπως πρωί-πρωί ή το βράδυ, ώστε να μην εξοντώσουμε το κατοικίδιό μας.

Είναι επίσης σημαντικό να περπατάμε πάντα με τα ζώα στη σκιά και να αποφεύγουμε την άσφαλτο.

Η θερμοκρασία της πίσσας κυμαίνεται από 55 έως 80 βαθμούς στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στα πόδια ενός ζώου και να βλάψει μόνιμα τα πέλματά του.

Δεν αφήνουμε ποτέ το κατοικίδιό μας μόνο στο αυτοκίνητο όταν παρκάρουμε

Κάθε καλοκαίρι ακούμε για περιπτώσεις ζώων που πεθαίνουν από τη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο, εξαιτίας ενός ανεύθυνου ιδιοκτήτη. Ένας σκύλος κλειδωμένος σε ένα όχημα, σταθμευμένο στον ήλιο, κινδυνεύει να πεθάνει ακαριαία από θερμοπληξία.

«Ένας σκύλος μπορεί να υποστεί μόνιμη βλάβη σε μόλις 12 λεπτά υπερβολικής ζέστης, ενώ ενδέχεται να πεθάνει σε λιγότερο από μία ώρα. Αν δούμε ένα ζώο κλειδωμένο στο αυτοκίνητο, επικοινωνούμε αμέσως με την Αστυνομία», μας παροτρύνει ο καθηγητής Ντομινίκ Γκραντζίν.

Το λαχάνιασμα, τα κόκκινα μάτια, ο έμετος, το τρέμουλο ή η υπνηλία συμπεριλαμβάνονται στα σημάδια της θερμοπληξίας. Εάν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, τυλίγουμε το κατοικίδιο μας με μια υγρή πετσέτα, προκειμένου να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός του και το μεταφέρουμε σε μια κτηνιατρική κλινική έκτακτης ανάγκης, το συντομότερο δυνατό.

Προσφέρουμε στο κατοικίδιό μας όσο νερό και σκιά χρειάζεται

Το κατοικίδιο μας θα πρέπει να έχει μόνιμη πρόσβαση σε ένα αεριζόμενο μέρος στο σπίτι. Για να το διατηρήσουμε δροσερό, απλώνουμε μια υγρή πετσέτα στο πάτωμα. Το κατοικίδιο μας θα προσεγγίσει διαισθητικά το αυτοσχέδιο υγρό μικροκλίμα. Καλό είναι επίσης να βρέξουμε τον μικρό μας φίλο. Μπορούμε να το επιδιώξουμε χαϊδεύοντας τη γάτα ή τον σκύλο μας με βρεγμένο χέρι, αν δεν τους αρέσει πολύ να βρέχονται. Αν τους αρέσει να τα πιτσιλάμε, μπορούμε να το κάνουμε με το λάστιχο.

Είναι εξίσου σημαντικό τα ζώα να παραμείνουν ενυδατωμένα. Αφήνουμε πάντα νερό και ενθαρρύνουμε το κατοικίδιό μας να το πίνει. Ο κτηνίατρος Κιρίλ Μπέργκ συνιστά να αρωματίσουμε το νερό στο μπολ, με το νερό από ένα κουτάκι τόνου.

Βοηθάμε τα αδέσποτα και τα άγρια ζώα

Τα αδέσποτα και τα άγρια ζώα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Συχνά υποφέρουν από έλλειψη νερού κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Μπορούμε να ετοιμάσουμε για αυτά μικρά μπολ με νερό.

Μεταξύ των πιο ευάλωτων ζώων συγκαταλέγονται τα πουλιά και τα έντομα. Ο Μάιος και ο Ιούνιος συμπίπτουν με τη γέννηση και την εκτροφή των νεοσσών. Εκτός από νερό για να ξεδιψάσουν, τα συγκεκριμένα είδη χρειάζονται και νερό για να πλύνουν τα φτερά τους.

Σε δελτίο τύπου, η Ένωση για την Προστασία των Πτηνών μας καλεί να εγκαταστήσουμε ένα δοχείο, με βάθος από τρία έως τέσσερα εκατοστά γεμάτο με νερό στη σκιά. Αυτό θα επιτρέψει στα πουλιά να ξεδιψάσουν, αλλά θα ενυδατώσει και τους σκαντζόχοιρους, τους σκίουρους και τις μέλισσες, ανάλογα με το μέρος όπου ζούμε.

Θυμόμαστε να ανανεώνουμε το νερό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να καθαρίζουμε τα δοχεία για να αποτρέψουμε την εξάπλωση ασθενειών. Προσέχουμε επίσης να μην τα γεμίσουμε υπερβολικά, προκειμένου να αποτρέψουμε τον πνιγμό των μικρών ζώων.

Μια βοήθεια και για τις φίλες μας τις μέλισσες

Όσο για τις μέλισσες, οι οποίες επιβραδύνουν τον ρυθμό παραγωγής μελιού κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, υπάρχουν αρκετά απλά κόλπα που θα τις βοηθήσουν να παραμείνουν ενυδατωμένες, χωρίς να τις θέσουν σε κίνδυνο.

«Για να μην πνιγούν οι μέλισσες, πρέπει να τοποθετήσουμε μικρά στηρίγματα, μέσα σε ένα δοχείο με λίγο νερό. Για παράδειγμα, μια επίπεδη πέτρα λειτουργεί άψογα», εξηγεί ο κτηνίατρος Μαρκ Βέιλι.

Μια κυψέλη καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και δύναται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της αποικίας. Επομένως, οι απλές πράξεις μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο.

Gatos desde abajo