Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό ο Χρυσός Φοίνικας

Σε δύο ταινίες το Μεγάλο Βραβείο, Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Λεός Καράξ.
Ζουλιά Ντικουρνό
Ζουλιά Ντικουρνό
Pascal Le Segretain via Getty Images

Η πολυσυζητημένη ήδη από την πρεμιέρα της ταινία «Titane» της Γαλλίδας Ζουλιά Ντικουρνό απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 74 Φεστιβάλ Καννών, που έριξε αυλαία το Σάββατο 17 Ιουλίου, σε μία τελετή απονομής η οποία ξεκίνησε επεισοδιακά, καθώς ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι αποκάλυψε κατά λάθος τον μεγάλο νικητή στην αρχή της βραδιάς. Όταν η παρουσιάστρια ρώτησε στα γαλλικά τον Αμερικανό σκηνοθέτη εάν θα μπορούσε να αποκαλύψει το «πρώτο βραβείο» (που ήταν το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού), ο Σπάικ Λι νόμιζε ότι εννοούσε τον μεγάλο νικητή της βραδιάς, προκαλώντας με την αποκάλυψη του Χρυσού Φοίνικα ένα μικρό χάος και δυνατά γέλια στην αίθουσα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η Ντικουρνό είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτις που φεύγεις από τις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα.

Το Μεγάλο Βραβείο, όπως και το Βραβείο της Επιτροπής μοιράστηκαν σε δύο ταινίες, ενώ ο Λεός Καράξ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το μιούζικαλ «Annette».

Τα Βραβεία:

Χρυσός Φοίνικας: «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό

Μεγάλο Βραβείο: Στις ταινίες «A Hero» του Ασγκάρ Φαραντί και «Compartment No. 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν

Ασγκάρ Φαραντί
Ασγκάρ Φαραντί
Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Βραβείο της Επιτροπής: Στις ταινίες «Ahed’s Knee» του Ναντάβ Λαπίντ και «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

Καλύτερος Ηθοποιός: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς για το «Nitram» του Τζάστιν Κερζέλ

Καλύτερη Ηθοποιός: Ρενάτε Ρέινσβε για το «The Worst Person in the World» του Γιοακίμ Τρίερ

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Λεός Καράξ «Annette»

Βραβείο Σεναρίου: Χαμαγκούτσι Ριουσούκε και Τακαμάσα Οε για το «Drive My Car» του Χαμαγκούτσι Ριουσούκε.

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας: Μάρκο Μπελόκιο

Χρυσή Κάμερα: «Murina» Αντονέτα Αλαμάτ Κουσιτζάνοβιτς

Κέιλεμπ Λόντρι Τζόουνς
Κέιλεμπ Λόντρι Τζόουνς
Pascal Le Segretain via Getty Images

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 74 Φεστιβάλ Καννών, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, μετά την περσινή ακύρωση λόγω πανδημίας -αν και με καθυστέρηση δύο μηνών σε σχέση με τον χρόνο που διεξάγεται παραδοσιακά- ήταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ακτιβιστής Σπάικ Λι, ο πρώτος μαύρος δημιουργός που ανέλαβε την προεδρία της κριτικής επιτροπής, στον οποίον ήταν αφιερωμένη και η φετινή αφίσα του ιστορικού φεστιβάλ.

Dominique Charriau via Getty Images

Όσο για τα μέλη της (γυναικοκρατούμενης) επιτροπής που επέλεξε τους νικητές μεταξύ των 24 ταινιών του Επίσημου Διαγωνιστικού τμήματος, ήταν η ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάγκι Τζίλενχαλ, η σκηνοθέτις Ματί Ντιόπ, η τραγουδίστρια Μιλέν Φαρμέρ, η Αυστριακή σκηνοθέτις και σεναριογράφος Τζέσικα Χάουσνερ, η ηθοποιός Μελανί Λοράν, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόζα Φίλιου, ο ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ και ο Νοτιοκορεάτης ηθοποιός Σονγκ Κανγκ-χο.