Φιντάν: Η Κύπρος έχει γίνει βάση άλλων χωρών, χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας

Δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν
Anadolu via Getty Images

Η Κυπριακή Δημοκρατία «χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο Haberturk, λίγο μετά τις απειλές από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τις απειλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά της Κύπρου σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, ο Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης εδώ. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Τώρα, ειδικά ο Λίβανος είναι στην ατζέντα» για να προσθέσει ότι «οι παράγοντες του Λιβάνου που απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού του γεγονότος».

Επισημαίνοντας το γεγονός πως υπάρχουν οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τονίζοντας ότι, προς το παρόν, αυτές οι συγκρούσεις είναι χαμηλής έντασης και είναι πιθανό να παρασύρουν και άλλους δρώντες σε αυτές, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε: «Από την αρχή προειδοποιούμε τους Ευρωπαίους δρώντες για την ”ελληνοκυπριακή διοίκηση”. Ότι ο τόπος αυτός έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπουμε συνεχώς στις αναφορές των πληροφοριών ότι η ”Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως ο ίδιος αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) χρησιμοποιείται ως βάση από ορισμένες χώρες σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Όταν το αναφέραμε αυτό, ξαφνικά την ανακοίνωσαν ως βάση διοικητικής μέριμνας. Μια δραστηριότητα που κρύβει το γεγονός ότι είναι μια στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Όταν είσαι συμμέτοχος στους εν εξελίξει πολέμους στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει να σας κάψει και εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφία, θα έρθει και θα μας βρει και εμάς. Οι περιφερειακοί δρώντες πρέπει να το δουν αυτό. Υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί ένταξης της Τουρκίας στην ομάδα των BRICS, ο Χακάν Φιντάν επικαλέστηκε προηγούμενες τοποθετήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν τίθεται για την Τουρκία μετατόπισης του γεωπολιτικού της άξονα, προσθέτοντας πως «αναζητούμε τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας αρχές και τη δική μας στάση. Είναι επίσης σημαντικό οι συνομιλητές μας να είναι προσηλωμένοι στις συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έιπε ότι η χώρα του είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ, αλλά και σε άλλους οργανισμούς οικονομικής συνεργασίας, όπως «στην τεράστια οικονομική πλατφόρμα της Ασίας-Ειρηνικού». Είναι απαραίτητο να δούμε τις πλατφόρμες ως συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους, συμπλήρωσε και τόνισε πως «εάν η ΕΕ είχε τη βούληση να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός, η προοπτική μας για ορισμένα ζητήματα εδώ θα μπορούσε να είχε αλλάξει ακόμη περισσότερο»

Αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, ο Χακάν Φιντάν, επισήμανε ότι στις διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές οι εξελίξεις στη Συρία, τα ενεργειακά ζητήματα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου και η παρουσία στη Ρωσία των τουρκικών εταιρειών. Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία. «Περιμένουμε την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία. Υπήρξαν προσκλήσεις από τον πρόεδρό μας. Υπήρξε η δική τους και η δική μας εκλογική διαδικασία. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή