Fintech: Η ειδικότητα του μέλλοντος

Τι είναι η Fintech και πώς τείνει να αλλάξει την μορφή των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
.
.
shutterstock

Αν κάνατε μία πληρωμή από το κινητό σας, μεταφέρατε χρήματα μέσω μίας εφαρμογής, ή ελέγξατε τον τραπεζικό σας λογαριασμό μέσω ίντερνετ, είστε ήδη μέρος μίας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων, που λέγεται Fintech και τείνει να αλλάξει την μορφή των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Fintech είναι η σύντμηση των όρων Financial Technology και περιγράφει τον κλάδο παροχής υπηρεσιών μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές (π.χ. Mobile Wallets), οι εναλλακτικές μορφές δανειοδότησης (π.χ. P2P Lending), οι υπηρεσίες αυτοματοποιημένου ελέγχου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και επικοινωνίας με τους πελάτες (π.χ. Robo-Advisors), είναι μερικές από τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω Fintech.

Ας μιλήσουμε με νούμερα

Ο κλάδος του Fintech είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως, με τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα να φτάνουν τα 19,1 δισ. δολάρια μόνο το 2015, σύμφωνα με την KPMG.

Το 2017 οι επενδύσεις παγκοσμίως στο τομέα του Fintech αυξήθηκαν κατά 18%. Και δεν είναι μόνο οι start-up εταιρείες που εστιάζουν σ ’αυτές τις επενδύσεις, αλλά και μεγάλοι κολοσσοί όπως Apple και Alibaba.

Οι καταναλωτές υιοθετούν γρήγορα τις νέες δυνατότητες. Ένας στους τρεις ανθρώπους στις 20 πιο ισχυρές οικονομίες χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο Fintech υπηρεσίες το τελευταίο εξάμηνο.

Η Κίνα και η Ινδία προπορεύονται σε αυτό τον αγώνα, με πάνω από τους μισούς χρήστες Fintech και καταναλωτές να προέρχονται από εκεί.

Τέλος, εκτιμάται πως περίπου 2.000.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Τώρα όμως χάρη στο Fintech, χρειάζονται μόνο ένα κινητό τηλέφωνο!

Fintech στην Ελλάδα

Η δραστηριότητα των Fintech εταιρειών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες. Επικεντρώνονται κυρίως στις υπηρεσίες πληρωμών, αλλά σταδιακά δραστηριοποιούνται πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρείν και εταιρείες πληροφορικής.

Πώς και γιατί να ασχοληθώ με τον Fintech κλάδο

Σύμφωνα με έρευνες, 7 στους 10 Μillenials θα προτιμούσαν να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους από την τράπεζα!

Είναι γεγονός πως οι επισκέψεις σε Τράπεζες τείνουν να μειωθούν ενώ οι ψηφιακές συναλλαγές γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Η βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης από τη δραστηριοποίηση νέων εταιρειών κάνουν την ανάγκη για απασχόληση με το πεδίο Fintech, επιτακτική.

Οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών και της Πληροφορικής δέχονται μία μεγάλη πρόκληση. Από τη μία ο εναρμονισμός των παραδοσιακών μεθόδων συναλλαγών με τις νέες δυνατότητες και από την άλλη η ανάπτυξη ενός φιλικού τεχνολογικού περιβάλλοντος, μπορούν να συμβάλλουν στη διάδοση των υπηρεσιών μέσω Fintech.

Στον τομέα της Πληροφορικής, υπάρχουν έξι (6) Τμήματα Πληροφορικής. Tο Τμήμα Πληροφορικής και Τελεματικής (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), δύο (2) Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και τέσσερα (4) Τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Επίσης, υπάρχουν εννέα (9) Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, δεκατρία (13) Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και έντεκα (11) Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Τέλος, μπορεί κανείς να επιλέξει ένα από τα έξι (6) Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών αλλά για τα Μεταπτυχιακά όλων των Τμημάτων, μπορείτε να βρείτε στο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2020. Η έντυπη αλλά και η ηλεκτρονική του έκδοση, e-ΠάμεΠανεπιστήμιο, αποτελούν έναν ολοκληρωμένο οδηγό σπουδών για όλα τα Τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Δημοφιλή