Φλόριντα: «Φίδι ανιχνευτής» εντόπισε γιγάντιο πύθωνα μήκους 5,4 μέτρων και βάρους 97 κιλών

Ο μεγαλύτερος πύθωνας Βιρμανίας που έχει βρεθεί ποτέ στην Πολιτεία των ΗΠΑ.
.
.
Maggie Steber, National Geographic

Ανακύφθηκε στη Φλόριντα ο μεγαλύτερος πύθωνας Βιρμανίας που έχει βρεθεί ποτέ στην Πολιτεία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το National Geographic, επιστήμονες με τη βοήθεια ενός άλλου πύθωνα δόλωμα («Φίδι ανιχνευτή») κατάφεραν να τον παρασύρουν από την κρυψώνα του στο Έβεργκαντς.

Το γιγάντιο φίδι ήταν θηλυκό, με μήκος 5,4 μέτρα και βάρος 97 κιλά, 13,6 κιλά περισσότερο από τον επόμενο μεγαλύτερο πύθωνα που βρέθηκε ποτέ στην πολιτεία.

Οι περισσότεροι πύθωνες της Βιρμανίας (Python bivittatus) που βρίσκονται στη Φλόριντα κυμαίνονται μεταξύ 1,8 και 3 μέτρα, αν και στους γηγενείς βιότοπούς τους στη Νοτιοανατολική Ασία, τα φίδια συνήθως φτάνουν τα 5,4 μέτρα και το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει σε μήκος 6 μέτρα ή περισσότερο, σύμφωνα με την Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα.

Από τότε που εμφανίστηκαν στη Φλόριντα τη δεκαετία του 1970, οι πύθωνες αναπαράγονται με επιτυχία στις νότιες περιοχές της πολιτείας. Για να επιβιώσουν τρώνε πτηνά, καθώς και περιστασιακά αλιγάτορα ή κατοικίδια όπως σκύλους.

Παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτεροι τα γηγενή είδη φιδιών της Φλόριντα, οι πύθωνες Βιρμανίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στους απέραντους βάλτους, τις δασικές εκτάσεις και τα υποτροπικά δάση των Έβεργκαντς και τις παρακείμενες περιοχές.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πληθυσμοί τους οι επιστήμονες της οργάνωσης Conservancy of Southwest Florida, με έδρα τη Νάπολη, εντοπίζουν τα θηλυκά που κρύβονται στις κρυψώνες τους. Στη συνέχεια εμφυτεύουν GPS σε αρσενικούς πύθωνες και τους οδηγούν στην άγρια φύση, σύμφωνα με το National Geographic.

«Οι θηλυκοί πύθωνες είναι πολύ σημαντικό να αφαιρεθούν από αυτά τα οικοσυστήματα», επειδή είναι ικανοί να γεννούν πολλούς απογόνους, είπε στο National Geographic η Σάρα Φάνκ, βιολόγος στην Επιτροπή Διατήρησης Ψαριών και Άγριας Ζωής της Φλόριντα.

Ένα «φίδι ανιχνευτής» μήκους 3,7 μέτρων ονόματι Διόνυσος - με το παρατσούκλι Dion - χρησίμευσε ως δόλωμα για να εντοπιστεί το γιγάντιο θηλυκό μήκους 5,4 μέτρων και βάρους 97 κιλών.

Εκείνη την εποχή, η ομάδα παρατήρησε ότι ο Dion είχε τοποθετηθεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία κοντά στη Νάπολη, μέσα στο οικοσύστημα του Έβεργκαντς. Όταν πήγαν να βρουν το «φίδι ανιχνευτή», το βρήκαν κουλουριασμένο κοντά σε ένα τεράστιο θηλυκό. Μετά από «αγώνα πάλης», οι ερευνητές κατάφεραν να τσακώσουν το τεράστιο θηλυκό και να το τοποθετήσουν μέσα σε μια τσάντα, την οποία στη συνέχεια στερεώσαν σε μια μπανιέρα και μετέφεραν στην ερευνητική τους εγκατάσταση. (Ο Ντιόν, εν τω μεταξύ, επέζησε και συνέχισε να ψάχνει για αλλα θηλυκά.)

Μετά την ευθανασία του θηλυκού φιδιού, η ομάδα πραγματοποίησε νεκροψία στον πύθωνα. Μέσα στο σώμα του, βρήκαν 122 «θυλάκια» αυγών. Στο πεπτικό σύστημα του φιδιού, βρήκαν κομμάτια γούνας, συστάδες διαλυμένου οστού και ένα κομμάτι οπλής, απόδειξη ότι το τελευταίο γεύμα του πύθωνα ήταν ένα ενήλικο ελάφι με λευκή ουρά

.
.
Maggie Steber, National Geographic

Με βάση παρόμοιες νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, οι επιστήμονες έμαθαν ότι οι πύθωνες της Βιρμανίας κυνηγούν περίπου 24 είδη θηλαστικών, 47 είδη πουλιών και δύο είδη ερπετών στην πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με το National Geographic.

«Αυτοί οι πύθωνες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν πλήρως το οικοσύστημα και θα έλεγα ότι πιθανότατα το έχουν ήδη κάνει», είπε στο National Geographic η Κρίστεν Χάρτ, οικολόγος στο U.S. Geological Survey Wetland and Aquatic Research Center και συνεργάτης της ομάδας προστασίας.