Φλόριντα: Νέο βίντεο με αστυνομικό που πιέζει με το γόνατο Αφροαμερικανό στον λαιμό

Ο άνδρας ακούγεται να φωνάζει «γιατί με συλλαμβάνετε;» και προσπαθεί να κινηθεί για να επαναφέρει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα του.
Huffpost GR

Αστυνομικό τμήμα στη Φλόριντα ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό ενός μαύρου άνδρα - όπως ακριβώς έγινε και στην πολύκροτη υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ - κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης.

Στο διάρκειας περίπου ενενήντα δευτερολέπτων βίντεο, που έχει ληφθεί μέσω κινητού τηλεφώνου από αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού, τρεις αξιωματικοί φαίνεται να προσπαθούν να θέσουν έναν άνδρα υπό κράτηση. Τότε ένας από τους αυτούς φαίνεται να πατάει με το γόνατό στο κεφάλι και τον λαιμό του άνδρα.

Το εν λόγω περιστατικό σημειώθηκε στις 18 Μαΐου - μόλις μια εβδομάδα πριν τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ.

Ο άνδρας που συνελήφθη ως ύποπτος για ενδοοικογενειακή βία ακούγεται να φωνάζει «γιατί με συλλαμβάνετε;» καθώς ο αξιωματικός τον πιέζει με το γόνατό του.

«Καθώς φώναζα και ρωτούσα γιατί με κρατούσαν, άρχισε να βάζει το γόνατό του στο λαιμό μου», δήλωσε ο Πάτρικ Κάρολ σε συνέντευξή του στο WFTS.

Το νέο βίντεο έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ από εκατομμύρια πολίτες που ζητούν δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις μετά τον θάνατο του Φλόιντ.

Στην αναφορά της αστυνομίας για το περιστατικό, την οποία επικαλείται το CNN, ένας από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους λέει ότι αφού τοποθέτησαν στον Κάρολ χειροπέδες, ο «κατηγορούμενος επιχείρησε να απομακρυνθεί και αρνήθηκε να μπει στο πίσω μέρος του περιπολικού οχήματος. Μικρή δύναμη χρησιμοποιήθηκε για να καθηλώσει το υποκείμενο στο έδαφος και να τον κρατήσει εκεί για αρκετή ώρα μέχρι να ηρεμήσει».

Το Αστυνομικό Τμήμα της Σεϊρασότα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως δεν είχε γνώσει για το συμβάν μέχρι την κοινοποίηση του βίντεο την περασμένη Δευτέρα.

Μετά από εξέταση αρκετών βίντεο, η αρχηγός Μπερναντέτ ΝτιΠάινο ξεκίνησε αμέσως επίσημη έρευνα εσωτερικών υποθέσεων, ανέφερε το τμήμα.

Ο αξιωματικός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, τοποθετήθηκε σε διοικητική άδεια. Το αστυνομικό τμήμα δεν διευκρίνισε εάν οι άλλοι δύο αξιωματικοί που εμφανίζονται στο βίντεο, θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές ποινές. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα ένα ανεπεξέργατο βίντεο που ελήφθη από αστυνομικό ελικόπτερο την ημέρα της σύλληψης. Το βίντεο διάρκειας 13 λεπτών παρέχει πανοραμική θέα των αξιωματικών που ανταποκρίνονται στο περιστατικό και συλλαμβάνουν τον ύποπτο.

«Η αρχηγός ΝτιΠάινο ενοχλήθηκε όταν είδε έναν αξιωματικό να γονατίζει στο κεφάλι και τον λαιμό ενός ατόμου στο βίντεο. Ενώ φαίνεται ότι ο αξιωματικός μετακινεί τελικά το πόδι του στην πλάτη του ατόμου, αυτή η τακτική δεν διδάσκεται, χρησιμοποιείται ή υποστηρίζεται από εμάς», τονίζει το τμήμα της Σεϊρασότα.

Ο Κάρολ δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια ούτε παραπονέθηκε επίσημα για τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια του περιστατικού της 18ης Μαΐου, σύμφωνα με την αστυνομία. Η αστυνομία δήλωσε, επίσης, στην αναφορά του περιστατικού ότι ο Κάρολ αντιστάθηκε κατά τη σύλληψη.

Ωστόσο, ο ίδιος διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι προσπάθησε να κινηθεί για να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και στον λαιμό του.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή