ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2020 13:31 EET | Updated 25/11/2020 14:25 EET

Φον ντερ Λάιεν: Υπάρχει φως στο τούνελ- πρώτοι εμβολιασμοί ίσως πριν το τέλος του Δεκεμβρίου

«Πρέπει να μάθουμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πολύ γρήγορη και υπερβολική χαλάρωση συνιστά κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα».

ASSOCIATED PRESS

«Υπάρχει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει ως τώρα συμβόλαια με έξι εταιρείες και σημειώνοντας πως οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδεχομένως να εμβολιαστούν πριν το τέλος του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Ευρώπη ελπίζει σε ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα υπό την απειλή του τρίτου κύματος κορονοϊού

«Τα εμβόλια είναι σημαντικά, μα αυτό που μετρά είναι οι εμβολιασμοί. Οι χώρες- μέλη πρέπει να προετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού...εν ολίγοις, οι χώρες-μέλη πρέπει να προετοιμαστούν, από επιμελητειακής άποψης, για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για έξοδο από την πανδημία» πρόσθεσε.

 

 

Όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, με περίπου 3.000 θανάτους την ημέρα η Covid-19 ήταν το νούμερο 1 αίτιο θανάτου στην ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. «Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση, και σε κάποιες περιοχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν κατακλυστεί. Ξέρω πως οι καταστηματάρχες, οι ιδιοκτήτες μπαρ και οι σερβιτόροι σε εστιατόρια επιθυμούν τερματισμό των περιορισμών. Μα πρέπει να μάθουμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η πολύ γρήγορη και υπερβολική χαλάρωση αποτελεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα. Εβδομάδες πριν, είχα πει ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο σιωπηλά. Αυτό είναι επίσης ερώτημα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών. Αλλά υπάρχουν επίσης και καλά νέα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κάπα Research: Ποιος φταίει για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πόσοι θα εμβολιαστούν

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η χώρα μας ανακοίνωσε 101 νέους θανάτους από κορονοϊό και 2.135 νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το γενικό lockdown, που κανονικά θα αίρονταν στα τέλη του μήνα. «Η άρση των μέτρων δεν φαίνεται να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο αυτή τη στιγμή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της χώρας.

Εγκρίθηκε η συμφωνία με τη Moderna

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την έκτη σύμβαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνω τη σημερινή συμφωνία με την εταιρεία Moderna για την αγορά έως 160 εκατομμυρίων δόσεων του μελλοντικού της εμβολίου. Είναι η έκτη σύμβασή μας με παραγωγό εμβολίων, ενώ εργαζόμαστε για τη σύναψη μίας ακόμα σύμβασης. Δημιουργούμε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για τη νόσο COVID-19 στο κόσμο, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πρόσβαση στα μέχρι στιγμής πιο υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, υπογράμμισε ότι «Η σημερινή συμφωνία με τη Moderna αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει έξι συμφωνίες για τα εμβόλια. Πρόκειται για σαφή απόδειξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες της και ένα προσχέδιο για τη μελλοντική συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς».