Φόρουμ υπό τον ΟΗΕ επέλεξε μεταβατική κυβέρνηση για τη Λιβύη

Πρωθυπουργός ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπέ και επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου ο Μοχάμεντ αλ Μένφι.
.
.
REUTERS

Φόρουμ για τη Λιβύη υπό τον ΟΗΕ επέλεξε μέσω ψηφοφορίας την Παρασκευή μια μεταβατική κυβέρνηση, επιλέγοντας τον Μοχάμεντ αλ Μένφι ως επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου και τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπέ ως πρωθυπουργό.

Η λίστα τους επικράτησε με 39 ψήφους έναντι 34 για τους αντιπάλους τους: Τον πρόεδρο του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολή, Αγκίλα Σάλεχ, και τον υπουργό Εσωτερικών Φατχί Μπασάγκα, που εδρεύει στη δύση, ως πρωθυπουργό.

«Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών είμαι ευτυχής που είμαι μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής» είπε η εκτελούσα χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουΐλιαμς.

Ο Ντμπεϊμπέ θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου. Είναι μηχανικός, κατάγεται από τη Μιζράτα, κι έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμεντ αλ Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Ουίλιαμς εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του (…) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

Οι 75 συμμετέχοντες είχαν συγκεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη, σε τοποθεσία που κρατήθηκε απόρρητη από τον ΟΗΕ, για να εκλέξουν τις μεταβατικές αρχές. Ο πρώτος γύρος διεξήχθη την Τρίτη, όμως κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 70% ώστε να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος έγινε σήμερα.

«Ξεπεράσατε τις διαφορές σας, τις προκλήσεις (…) προς το συμφέρον της χώρας σας και του λιβυκού λαού», είπε η Ουίλιαμς.

Η Τουρκία, που στήριζε την GNA, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, που στηρίζουν τον Χάφταρ, χαιρέτισαν δημοσίως την ανάδειξη των νέων αρχών της Λιβύης.

ΥΠΕΞ: προσβλέπουμε στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο προεδρείο

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα. Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας. Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή