FT: Tι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για την ενίσχυση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για παροχή στην Ε.Ε. 15 δισ. κυβικών μέτρων ΥΦΑ με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αριστερά, με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αριστερά, με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες.
via Associated Press

Οι Financial Times αναφέρουν με δημοσίευμά τους την Πέμπτη (24/3) ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν σε μια συμφωνία μαμούθ για την προμήθεια της Ε.Ε. με έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, επικαλούμενοι τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς έναν στόχο, που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, να αντικαταστήσει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προμηθεύει αυτή τη στιγμή η Ρωσία, με εναλλακτικές προμήθειες. Το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

«Πρόκειται για επιπλέον ΥΦΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό ΥΦΑ που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν την Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ΕΕ δέχεται έντονη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει για την άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Η ΕΕ παρουσίασε τα σχέδιά της να εισάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ΥΦΑ από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου αυτόν τον μήνα, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα ΥΦΑ που θα παρέχεται στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από εμπορικές συμβάσεις. Μεγάλο μέρος των πωλήσεων ΥΦΑ των ΗΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία, ενώ οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης παράκτιου αερίου λειτουργούν σχεδόν με τη μέγιστη χωρητικότητα.

«Πιστεύουμε ότι τα πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στην ανακατανομή της προσφοράς στην Ευρώπη, αντί στις πραγματικές αυξήσεις των συνολικών όγκων εξαγωγών ΥΦΑ των ΗΠΑ», έγραψε η Σαμάνθα Νταρτ, αναλύτρια της Goldman Sachs.

Ο Μάικ Γιάργουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της.

Η πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ της Ευρώπης συγκεντρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει κακές συνδέσεις με αγωγούς για να μεταφέρει το εισαγόμενο φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη.

Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν διαθέτουν την υποδομή για να επωφεληθούν εύκολα από τις εισαγωγές ΥΦΑ με κοντινούς τερματικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη με χωρητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές.

Ξεχωριστά, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ την Πέμπτη υπαναχώρησε σε νέους κανόνες που θα δυσκόλευαν την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου εν μέσω κριτικής ότι θα εμπόδιζαν τη βιομηχανία την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος προωθούσε τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

Ο Neil Chatterjee, πρώην πρόεδρος της FERC (Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ), είπε στους FT ότι η απόφαση προκλήθηκε από «ένα συνδυασμό παγκόσμιων υποθέσεων και δικομματικής πολιτικής πίεσης».

«Μια πλήρης και ολοκληρωτική υποχώρηση από την επιτροπή», είπε. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αλλά ήταν η σωστή απόφαση».

Πηγή: FT

Δημοφιλή