ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/12/2019 13:55 EET

Get Involved: Πρό των πυλών το μοναδικό συνέδριο προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τι βραβεία διεκδικούν οι συμμετέχοντες.

Joanna Skiftou Photography
Φωτογραφία από το Β΄ Συνέδριο Προσομοίωσης της ΕΚΤ.

Το μοναδικό συνέδριο προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου νέοι από Ελλάδα και εξωτερικό λαμβάνουν θέσεις Κεντρικών Τραπεζιτών και συμβούλων, συζητούν θέματα που αφορούν την οικονομία της Ευρωπαϊκής ένωσης και των χωρών της και αποφασίζουν ακολουθώντας τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λαμβάνει χώρα για τρίτη φορά στις 13 - 16 Δεκεμβρίου 2019, στην Αθήνα. 

 

Ως προς το συνέδριο 

Η Γ’ Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώνεται από τη Get Involved, θα διεξαχθεί με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία και υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Get Involved στην προσπάθεια ενίσχυσης της βιωματικής οικονομικής παιδείας στην Ελλάδα. Η Training Day του Συνεδρίου θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος

Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί, με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, ξενάγηση αποκλειστικά για τους συνέδρους στο μουσείο της ΤτΕ, όπου φιλοξενείται έκθεση με στοιχεία για την πορεία ως σήμερα, αλλά και το μέλλον των Ηλεκτρονικών Πληρωμών.

Στις υπόλοιπες ημέρες 14,15 και 16 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν οι κύριες διαδικασίες του συνεδρίου. Η διεξαγωγή θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Νομικής Βιβλιοθήκης Μαυρομιχάλη 23.

Στις εσωτερικές διαδικασίες του συνεδρίου προβλέπεται νέα δομή, καθώς θα υπάρχουν 2 Επιτροπές:

 • Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Αρμόδια για την εξέταση των ζητημάτων στην χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα θα εξεταστούν, στα πλαίσια της, ζητήματα που αφορούν στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ρόλο της στο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 • Επιτροπή Καταστατικής Αναθεώρησης: Στην επιτροπή καταστατικής αναθεώρησης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διεύρυνση των σκοπών που επιδιώκει να ικανοποιεί με την πολιτική της η Ε.Κ.Τ, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς εσωτερικής της λειτουργίας. Παράλληλα, θα εξεταστεί ο ρόλος της ΕΚΤ σε Συγχωνεύσεις και Εξαγορές Τραπεζών.

 • Στόχος των δύο επιτροπών είναι να επιτευχθεί η μέγιστη εξοικείωση των συνέδρων με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Κ.Τ. μέσα από τη βιωματική μάθηση. Η μεγάλη διαφορά του συγκεκριμένου οργανισμού από άλλους διεθνείς φορείς, τόσο στη φύση των θεμάτων που επεξεργάζεται, όσο και στον τρόπο διαχείρισης του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, δίνουν μια νέα οπτική στους συνέδρους σχετικά με τις προσομοιώσεις και τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βραβεία Συνεδρίου

Η Get Involved θέλοντας να δώσει μέσα από τις δράσεις της ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές που λαμβάνουν μέρος και διακρίνονται σε αυτές προχωρά σε συγκεκριμένες ενέργειες. Μέσα από συνέργειες, που έχουν δημιουργηθεί με Εταιρείες και Εκπαιδευτικούς Φορείς, είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε μια ήδη ξεχωριστή Συνεδριακή εμπειρία. Εκτός της μοναδικότητας του Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ε.Κ.Τ. , προστίθενται στο περιθώριό του οι παρακάτω δράσεις:

 1. Στο σύνολό τους οι Σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του συνεδρίου δύο κύκλους συμβουλευτικής όσον αφορά τα επόμενα βήματα της καριέρας τους! Σε συνεργασία με την κ. Καλογερά, Narrative Career Coach and Admissions Consultant του γραφείου ΜΚCareer Choices https://mkcareerchoices.com/el/ θα διοργανωθούν στο περιθώριο των ημερών του Συνεδρίου δύο workshop στα οποία όλοι οι σύνεδροι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αυτά θα αφορούν:

 • Μεταπτυχιακές Σπουδές Νομικής (LLM) στην Ευρώπη και στην Αμερική (14 Δεκεμβρίου 2019)

 • Μεταπτυχιακές Σπουδές Χρηματοοικονομικών στην Ευρώπη και στην Αμερική (15 Δεκεμβρίου 2019)

 1. Στόχοι του σεμιναρίου, με τα λόγια της κ. Καλογερά, είναι:

– να μάθετε πως να επιλέγετε τα κατάλληλα προγράμματα για εσάς με βάση τους επαγγελματικούς σας στόχους αλλά και τις μέχρι τώρα ακαδημαϊκές σας επιδόσεις.

– να κατανοήσετε τη δομή των διαφορετικών προγραμμάτων στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και πως να καταθέσετε μια αίτηση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

– να γράψετε ένα αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα και personal statement.

 1. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της #Get_Involved με το #Ινστιτούτο_Χρηματοοικονομικού_Αλφαβητισμού υποστηρίζουμε έμπρακτα την εκκίνηση του καινοτόμου e-learning προγράμματος «Απλά Χρηματοοικονομικά για όλους». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 μηνών και διοργανώνεται από την Επιστημονική Ομάδα του Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά! Απευθύνεται σε φοιτητές και ευρύτερα σε πολίτες, που επιθυμούν να αποκτήσουν ολοκληρωμένα και με πολύ απλό τρόπο γνώσεις πάνω σε οικονομικές και χρηματοοικονομικές έννοιες απαραίτητες για το σύγχρονο πολίτη.

Joanna Skiftou Photography

Συγκεκριμένα στη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα εξεταστούν έννοιες όπως η διαχείριση εισοδήματος, οικονομικός προγραμματισμός, βασικές επενδυτικές μέθοδοι, στοιχεία συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής κ.α.

 1. Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των προσπαθειών των φοιτητών εντός του Συνεδρίου, θα δοθούν ως #βραβείο σε φοιτητές που θα διακριθούν στη διαδικασία της Γ’ Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 2 υποτροφίες συνολικής αξίας 700 ευρώ για την παρακολούθηση του Β’ κύκλου με έναρξη τον Ιανουάριο του 2020.
  Περισσότερα στο http://homefinance.unipi.gr/?fbclid=IwAR2AIo5bEEwR5IuEVs5o-DOoTNpdC_pgVWrXLiI_89Y_GBIhfsanKEre2Y0