ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2018 09:18 EET

H CIA φέρεται να εκτιμά πως τη δολοφονία Κασόγκι διέταξε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

ASSOCIATED PRESS

Η CIA εκτιμά πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ανέφεραν πηγές ενημερωμένες για το θέμα την Παρασκευή, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διασώσει τις σχέσεις με ένα σύμμαχο- κλειδί για τις ΗΠΑ.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η CIA είχε ενημερώσει άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου, για την εκτίμησή της, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της σαουδαραβικής κυβέρνησης πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν ενεπλάκη.

Τα ευρήματα της CIA, τα οποία δημοσιοποίησε πρώτη η Washington Post, αποτελούν την πλέον σαφή αμερικανική εκτίμηση μέχρι τώρα που συνδέει τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας με τον φόνο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.

«Οι ισχυρισμοί σε αυτή την υποτιθέμενη αξιολόγηση είναι ψευδείς» είπε εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. «Έχουμε και συνεχίζουμε να ακούμε διάφορες θεωρίες χωρίς να βλέπουμε την πραγματική βάση για αυτές τις εικασίες».

Ο Τραμπ και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν δηλώσει πως η Σαουδική Αραβία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της για οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Κασόγκι, αλλά έχουν επίσης τονίσει τη σημασία της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Κασόγκι, επικριτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης και αρθρογράφος της Washington Post, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, όταν πήγε για να πάρει κάποια έγγραφα που χρειαζόταν για τον γάμο του με μια Τουρκάλα.

Ο Κασόγκι είχε αντισταθεί στις πιέσεις του Ριάντ για να επιστρέψει στη χώρα του. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι μια ομάδα 15 Σαουδαράβων απεστάλη για να έρθει αντιμέτωπη με τον Κασόγκι στο προξενείο και ότι σκοτώθηκε κατά λάθος σε λαβή από άνδρες που προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να επιστρέψει στη χώρα.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ο φόνος ήταν προσχεδιασμένος και πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να εκδώσει τους υπευθύνους για να δικαστούν.