ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/12/2017 21:33 EET

H δραματική διάσωση του πληρώματος του «LITTLE SEYMA» στη Μύκονο σε εικόνες

Το χρονικό του περιστατικού και της επιχείρησης διάσωσης

-

Εικόνες και βίντεο από τη δραματική επιχείρηση διάσωσης του δωδεκαμελούς πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» που είχε προσαράξει στο Τραγονήσι, νοτιοανατολικά της Μυκόνου, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό.

Το χρονικό

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο, έμφορτο με 2.700tons φορτίου «Sun Flower». Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στην περιοχή προσπάθησαν να προσεγγίσουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, καθώς και ένα ρυμουλκό, αλλά λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Ομοίως ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισαν την περιοχή αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αποχώρησαν.

Πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου φρεγάτα του ΠΝ και το ρυμουλκό «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν το ανωτέρω πλοίο, ενώ το πλήρωμα του «LITTLE SEYMA» είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη περιοχή.

 

 

Επίσης, απογειώθηκε ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων στο οποίο επιβιβάστηκαν επτά στελέχη της Ε.Μ.Α.Κ. και πέντε στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, τα οποία μετέβησαν στη Μύκονο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού, των δώδεκα μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, αρχικά από τα στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Π.Α. με αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου σκάφους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 bf), προέβησαν στον ασφαλή απεγκλωβισμό και διάσωση του πληρώματος.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» Ν.Π. 11723 και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης.

 

-

 

 

-

Sponsored Post