ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2020 08:09 EEST

H μόνη από τις 85 περιφέρειες στη Ρωσία που είπε "όχι" στον Πούτιν

Οι κάτοικοι του "γαλατικού χωριού" φυσικά είχαν έναν πολύ σοβαρό λόγο.

Andrei Tkachyov via Getty Images
Ημέρα ψήφου στο Νενέτς

Το 78% των Ρώσων ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες (συμμετοχή περίπου στο 68%) είπαν «ναι» στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων η βασικότερη είναι αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την παραμονή του Βλάντιμιρ Πούτιν στην εξουσία ακόμη και έως το 2036.

Με υψηλότερο ή χαμηλότερο ποσοστό από το συνολικό, οι ψηφοφόροι 84 εκλογικών περιφερειών συναίνεσαν. Δηλαδή όλες εκτός από μια και μοναδική. Αυτή που είπε «νιέτ» τον Πούτιν.

Πρόκειται για τους ψηφοφόρους της αυτόνομης περιοχής Νενέτς που βρίσκεται 1.600χλμ βόρεια της Μόσχας. Για την ακρίβεια είναι τόσο βόρεια που βρέχεται από τον αρκτικό ωκεανό.

Εκεί το 55% των 37.490 ψηφοφόρων που μετείχαν στην εκλογική διαδικασία, αποφάσισαν πως δεν θα κάνουν το χατίρι του προέδρου, που κυβερνά επί δύο δεκαετίες περίπου τη χώρα (άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως πρωθυπουργός).

Andrei Tkachyov via Getty Images
Andrei Tkachyov via Getty Images

 

Η δυσαρέσκεια φωλιάζει εδώ και αρκετό καιρό σε αυτή την αραιοκατοικημένη περιοχή και η αρνητική απάντηση της πλειοψηφίας των πολιτών φαίνεται πως ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας.

Ο λόγος βέβαια σχετίζεται με ένα τοπικό θέμα. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αντιτίθενται σε ένα σχέδιο έχει υποβληθεί από τις αρχές για συγχώνευση της περιοχής τους με το γειτονικό Αρχαγγέλσκ. Σύμφωνα με τους κατοίκους του Νενέτς, κάτι τέτοιο οδηγούσε σε φτωτοποίηση της περιοχής και των ίδιων αφού θα τους στερούσε την παροχή ειδικής οικονομικής στήριξης που σήμερα δικαιούνται.

Στις 13 Μαΐου υπεγράφη από τους κυβερνήτες των δύο περιφερειών το σχετικό μνημόνιο όπου περιγράφεται το σχέδιο ενοποίησης. Ένα δημοψήφισμα που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ακυρώθηκε ενώ οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι.

Andrei Tkachyov via Getty Images
Andrei Tkachyov via Getty Images

 

«Οι άνθρωποι ψήφισαν [κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων] σε ένδειξη διαμαρτυρίας ... Ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν την προσοχή των αρχών στη Μόσχα και να τους πουν ότι ζούμε και εμείς εδώ και έχουμε άποψη» αναφέρει η Τατιάνα Αντίπινα, τοπική επιχειρηματίας στο Reuters. 

Μάλιστα η Αντιπίνα ταξίδεψε στη Μόσχα αυτές τις μέρες για να μεταφέρει τα αιτήματα των συμπολιτών της όπως τα υπογράφουν συνολικά 150.000 εξ αυτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως οι ψηφοφόροι της περιοχής είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν, αλλά όπως αποδείχθηκε η άποψή τους δεν εκφράζει τις υπόλοιπες 84 περιφέρειες.

ASSOCIATED PRESS
Andrei Tkachyov via Getty Images
Andrei Tkachyov via Getty Images

Πηγή: Reuters