H Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μάλι: Ανησυχίες για ενίσχυση των τζιχαντιστών

Μετά από περίπου μια δεκαετία.
via Associated Press

Η Γαλλία και στρατιωτικοί της σύμμαχοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα αποσύρονταν από το Μάλι, μετά από περίπου μια δεκαετία παραμονής και επιχειρήσεων κατά ισλαμιστών μαχητών στη δυτική Αφρική, και θα μετακινούνταν στον Νίγηρα, παρά τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον ρόλο του Παρισιού στην περιοχή.

Πραξικοπήματα σε Μάλι, Τσαντ και Μπουρκίνα Φάσο έχουν αποδυναμώσει τις συμμαχίες της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της, ενθαρρύνοντας τους τζιχαντιστές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις ερήμου και θαμνωδών εδαφών, ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγαλύτερη ρωσική επιρροή.

Διπλωμάτες φοβούνται πως η αποχώρηση των 2.400 Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι- επίκεντρο της βίας στο Σαχέλ, με προπύργια οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος- θα μπορούσε να επιδεινώσει τη βία, να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες και να αυξήσει τη μετανάστευση.

Μια αποστολή υπό την ηγεσία της Γαλλίας, από περίπου 14, κυρίως ευρωπαϊκές, χώρες, με 600-900 στρατιώτες στο Μάλι, επίσης ολοκληρώνεται.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η απόσυρση θα κρατούσε τέσσερις με έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα γίνονται λιγότερες επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών. Ωστόσο αρνήθηκε πως η αποστολή της Γαλλίας από το 2013- που ισλαμιστές είχαν καταλάβει το Τιμπουκτού και είχαν επιβάλει σαρία στο βόρειο Μάλι- είχε αποτύχει.

Ο αγώνας θα συνεχιζόταν από τον Νίγηρα, που είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει ευρωπαϊκές δυνάμεις στα σύνορα κοντά στο Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. «Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα είναι άλλο στο Μάλι, μα στον Νίγηρα...και ίσως με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ανά όλες τις χώρες στην περιοχή που θέλουν αυτή τη βοήθεια» είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ του Παρισιού και της Μπαμακό επιδεινώθηκαν όταν η στρατιωτική χούντα που κυβερνά αθέτησε συμφωνία για διοργάνωση εκλογών τον Φεβρουάριο και πρότεινε να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025. Επίσης, χρησιμοποίησε ρωσικές εταιρείες μισθοφόρων, προκαλώντας οργή σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμπέλε, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, είπε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν αποτύχει. «Νομίζω πως δεν έχει υπάρξει στρατιωτική λύση, επειδή η τρομοκρατία έχει κατακλύσει όλη την επικράτεια του Μάλι» είπε.

Ωστόσο ο Χουσεΐνι Γκουΐντο, πολιτικός της αντιπολίτευσης, είπε ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνο κενό ισχύος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, Αμπντουλάγιε Ντιόπ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ασφαλείας ήταν ακόμα ευπρόσδεκτοι στο Μάλι, μα η κάθε χώρα θα έπρεπε τώρα να κάνει τη δική της διμερή συμφωνάι με την κυβέρνηση και να εστιάσει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι.

Αφού η Γαλλία παρενέβη για να απωθήσει τους ισλαμιστές που προέλαυναν προς την πρωτεύουσα, ανασυντάχθηκαν και διεξάγουν έναν αιματηρό πόλεμο στην περιοχή. Οι μαχητές έχουν πραγματοποιήσει φονικές επιδρομές σε κάποιες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, συχνά σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους ή στρατιώτες σε ένα πλήγμα. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.

Η βία δεν έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός παράλληλου «κράτους» όπως στη Συρία και στο Ιράκ, μα έχει αφήσει πίσω της χώρες σε κρίση.

Η Γαλλία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τα στρατεύματά της στο Σαχέλ και θέλει να περικόψει το σύνολο από τους 4.800 στρατιώτες που είναι τώρα στους 2.500-3.000. Όπως και στον Νίγηρα, θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Τσαντ και στη Μπουρκίνα Φάσο και θα χρησιμοποιεί βάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και στη Γκαμπόν υποστηρικτικά.

Δημοφιλή