Η Ισπανία βράζει στο καζάνι του πρωτοφανούς καύσωνα

Σε Σεβίλλη και Κόρδοβα, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 43 βαθμούς κελσίου τις επόμενες μέρες.
Οι κάτοικοι της Ισπανίας ξεκλέβουν μικρές στιγμές δροσιάς μέσα στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Οι κάτοικοι της Ισπανίας ξεκλέβουν μικρές στιγμές δροσιάς μέσα στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Europa Press News via Getty Images

Ανεμιστήρες, κλιματιστικά, πισίνες, παγωμένα ποτά ή παγωτά; Τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου, κάθε πρόσκαιρη λύση δοκιμάστηκε. Η Ισπανία «λιώνει» υπό το πρώτο κύμα καύσωνα των τελευταίων σαράντα ετών και κάθε στιγμή ανακούφισης από την ακραία ζέστη είναι πολύτιμη.

Ένα σύννεφο ζεστού αέρα από τη Βόρεια Αφρική έχει εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι μετεωρολόγοι της AEMET. Ο αποπνικτικός καύσωνας ενδέχεται να διαρκέσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας μέχρι τις 16 ή 17 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει «επίσημα» το καλοκαίρι, στις 21 Ιουνίου.

Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ισπανίας, ο καύσωνας που διανύει η χώρα, είναι ο πρώτος που έχει καταγραφεί από το 1981.

Οι άνθρωποι διασχίζουν με τα ποδήλατά τους σιντριβάνια ή «δεν το κουνάνε» από τη σκιά, καθώς βλέπουν το θερμόμετρο να ανεβαίνει. Ορισμένοι ωστόσο, δεν διανοούνται να ανατρέψουν τη ρουτίνα τους. Ανάμεσά τους η Σιμόν Ρομά. Η δεκαεννιάχρονη Σιμόν εργάζεται σε ένα περίφημο ιταλικό εστιατόριο στη Μαδρίτη, πλάι στον ξυλόφουρνο.

«Δεν σταματώ να δουλεύω, γιατί έχω πάθος για αυτό που κάνω. Αυτή είναι η οικογενειακή μας επιχείρηση και η φιλοσοφία που κυλάει στις φλέβες μας.»

Ενώ η υπερβολική ζέστη δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο τον Ιούνιο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πέντε φορές συχνότερα τον 21ο αιώνα, επισημαίνει σε δήλωση του ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της AEMET.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία έστειλε προειδοποίηση λέγοντας ότι το κύμα καύσωνα αναμένεται να επιδεινωθεί σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας ανέμου, που πνέει από τη Σαχάρα φέροντας μαζί του άμμο και σκόνη.

Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Σεβίλλη και η Κόρδοβα, όπου η υπέρβαση των 40 βαθμών δεν είναι ασυνήθιστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόκειται να φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 χαρακτηρίστηκε από ακραίες θερμοκρασίες στην Ισπανία. Η χιονοθύελλα «Φιλουμένα» παρέλυσε τη χώρα τον Ιανουάριο με θερμοκρασίες έως -21 βαθμούς, ενώ τα κύματα καύσωνα έσπασαν ρεκόρ τον Αύγουστο.

Δημοφιλή