Ιρλανδία: Πέθανε ο δημοσιογράφος Ίαν Μπέιλι, ύποπτος μιας από τις πιο διαβόητες δολοφονίες

Yπέστη καρδιακή προσβολή σε δρόμο στο Μπάντρι το απόγευμα της Κυριακής.
Charles McQuillan via Getty Images

Ο Ίαν Μπέιλι, ένας Άγγλος πρώην δημοσιογράφος που ήταν ο βασικός ύποπτος για μια από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της Ιρλανδίας, πέθανε κοντά στο σπίτι του στο Μπάντρι της κομητείας Κορκ, σε ηλικία 66 ετών. Υπέστη καρδιακή προσβολή την Κυριακή.

Ο Μπέιλι έγινε γνωστός το 1996 ως ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία της Σοφί Τοσκάν Ντι Πλαντίε, μιας Γαλλίδας σκηνοθέτιδας που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κοντά στο εξοχικό της στο Δυτικό Κορκ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μπέιλι δύο φορές, αλλά οι εισαγγελείς δεν του απήγγειλαν κατηγορίες, επικαλούμενοι ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία, αφήνοντας το έγκλημα ανεξιχνίαστο, αναφέρει ο Guardian.

Οι γαλλικές προσπάθειες έκδοσης και ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης απέτρεψαν τον Μπέιλι - ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την αθωότητά του - από το να εγκαταλείψει την Ιρλανδία. Πολλοί ήταν πεπεισμένοι για την ενοχή του, ενώ άλλοι τον θεωρούσαν θύμα αδικίας.

«Του αφαίρεσε κάθε μορφή κανονικής ύπαρξης», δήλωσε ο Φρανκ Μπούτιμερ, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Μπέιλι.

Ο Μπέιλι υπέστη καρδιακή προσβολή σε δρόμο στο Μπάντρι το απόγευμα της Κυριακής. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης αλλά πέθανε. «Ο χρόνος τον πρόλαβε στο τέλος», δήλωσε ο Μπούτιμερ.

Ο Μπέιλι χώρισε από τη σύντροφό του πριν από δύο χρόνια και δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τη μοναδική συγγενή του, μια αδελφή που έχει στη Βρετανία, από φόβο σύλληψης, δήλωσε ο δικηγόρος. «Φαντάζομαι ότι ο θάνατός του ήταν θλιβερός και κάπως μοναχικός. Πέθανε αιχμάλωτος στην Ιρλανδία».

Charles McQuillan via Getty Images

Ο Μπέιλι μεγάλωσε στο Γκλόστερσαϊρ και εργάστηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος τη δεκαετία του 1980, αρχειοθετώντας ιστορίες για τους Sunday Times, πριν μετακομίσει στο Δυτικό Κορκ.

Η Σοφί Τοσκάν Ντι Πλαντίε, μια 39χρονη παραγωγός ταινιών και μητέρα, δέχθηκε επίθεση έξω από το εξοχικό της στις 23 Δεκεμβρίου 1996.

Ο Μπέιλι μήνυσε τις εφημερίδες για συκοφαντική δυσφήμιση και το ιρλανδικό κράτος για παράνομη σύλληψη, ισχυριζόμενος ότι η αστυνομία προσπάθησε να τον παγιδεύσει.

Ο Μπέιλι είπε στον Guardian το 2019 ότι «παρέμεινε υγιής» μέσω της ποίησης, της ξυλουργικής, του διαλογισμού και του τραγουδιού και ότι ήταν ευτυχής που έμεινε στην Ιρλανδία. «Ας ελπίσουμε ότι θα φύγω με φέρετρο και όχι με αεροπλάνο με χειροπέδες», είπε.

Δημοφιλή