ΔΙΕΘΝΕΣ
11/03/2020 11:07 EET

Ιαπωνία: Η επέτειος από την καταστροφή στην Φουκουσίμα με ελάχιστο κόσμο λόγω κορονοϊού

Στην ομιλία του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη που δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για την επέτειο

KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Η Ιαπωνία τίμησε την ένατη επέτειο από τον ισχυρό σεισμό, το τσουνάμι της και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, αν και εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονoϊού ακυρώθηκαν οι βασικές δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις 11 Μαρτίου 2011 ο σεισμός και το τσουνάμι που προκάλεσε οδήγησαν στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Tokyo Electric Power, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εξαιτίας της φυσικής καταστροφής και του πυρηνικού δυστυχήματος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

KAZUHIRO NOGI via Getty Images

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρέστησαν σε μια μικρή εκδήλωση και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα, αφού κάθισαν σε καρέκλες που απήχαν περίπου ένα μέτρο η μία από την άλλη.

Στην ομιλία του ο Άμπε ζήτησε συγγνώμη που δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή για την επέτειο, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

ASSOCIATED PRESS

Ο Άμπε εξήρε επίσης την ανοικοδόμηση στην πληγείσα περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να δείξει τις προσπάθειες ανάκαμψής της.

STR via Getty Images

Παρά τις πολλές ενδείξεις για ανάκαμψη στη βορειοανατολική Ιαπωνία, κάποιοι κάτοικοι εξακολουθούν να μην μπορούν να ζήσουν σε περιοχές κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν πολύ υψηλά.

STR via Getty Images

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ακύρωσε μια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα καθώς προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κλείσει σχολεία, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

STR via Getty Images

 

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 1.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιλαμβανομένων 700 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο παρέμεινε σε καραντίνα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)