Ιαπωνία: Σύστημα προειδοποίησης AI για αυξανόμενες επιθέσεις αρκούδων

Σε διάστημα οκτώ μηνών έχουν σημειωθεί 212 περιστατικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν θανατηφόρα.
via Associated Press

Ένα πιλοτικό σύστημα στην επαρχία Toyama της Ιαπωνίας θα δοκιμάσει ένα σύστημα προειδοποίησης για τις επιθέσεις από αρκούδες με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις τους και οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό.

Σε διάστημα οκτώ μηνών έχουν σημειωθεί 212 περιστατικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν θανατηφόρα, τη στιγμή που ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός επιθέσεων ήταν 158 και καταγράφηκε το 2020.

Κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας θα εντοπίζουν σε ποιες περιοχές θα κινούνται οι αρκούδες και αν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους θα στέλνουν άμεσες προειδοποιήσεις στις αρμόδιες τοπικές αρχές, την αστυνομία και τους κυνηγούς.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την παρακολούθηση των μοτίβων κίνησης των αρκούδων.

Εάν το πρόγραμμα πετύχει, θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας με σημαντικούς πληθυσμούς αρκούδων.

Ένα άλλο σύστημα επιτήρησης τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζεται στην πόλη Hanamaki στη βορειοανατολική νομαρχία Iwate, με 30 κάμερες εγκατεστημένες κατά μήκος ποταμών.

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει έλλειψη τροφής και αρκετές αρκούδες αναμένεται να μην πέσουν σε χειμερία νάρκη, αφού δεν έχουν αποθηκεύσει αρκετό λίπος.

Ο Kazuhiko Hoshizaki, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Akita, σχολιάζοντας τους λόγους που οδηγούν σε επιθέσεις, αναφέρει ότι όσο μειώνονται οι δασικές εκτάσεις, εξαφανίζεται και η τροφή για τις αρκούδες.

Έτσι, πηγαίνουν στις πόλεις και τους οικισμούς, ενώ σιγά σιγά μαθαίνουν να μην φοβούνται τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προκειμένου να επιβιώσουν.

Δημοφιλή