Ινδία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ραχούλ Γκάντι καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης

Ο γόνος της διάσημης πολιτικής οικογένειας Νεχρού - Γκάντι παρομοίωσε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι με λωποδύτη σε πολιτική ομιλία του το 2019.
ADNAN ABIDI via REUTERS

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ινδία, Ραχούλ Γκάντι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο βουλευτής του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου (κόμμα) και πρωθυπουργικός υποψήφιός του το 2014, καταδικάστηκε από το δικαστήριο της πολιτείας Γκουτζαράτ για σχόλια του 2019 σχετικά με το επώνυμο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο κ. Γκάντι, ο οποίος ήταν παρών στο δικαστήριο, παραμένει εκτός φυλακής με εγγύηση για 30 ημέρες και θα ασκήσει έφεση.

Το κόμμα του κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μόντι ότι τον έβαλε στο στόχαστρο. Oι Γενικές εκλογές στην Ινδία είναι προγραμματισμένες για του χρόνου και το κόμμα του Μόντι αναμένεται να επικρατήσει.

Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου είπε ότι η απόφαση βρίθει από ”νομικά μη βιώσιμα συμπεράσματα” - και υποσχέθηκε ότι οι πολιτικοί του δεν θα σιωπήσουν.

Το κυβερνών Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) λέει ότι ακολουθήθηκε η δέουσα δικαστική διαδικασία για την υπόθεση, η οποία χρονολογείται από την προεκλογική εκστρατεία πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση στην πολιτεία Καρνατάκα τον Απρίλιο του 2019, ο Ραχούλ Γκάντι, εγγονός της Ιντιρα Γκάντι και δισέγγονος του Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, είχε πει: ”Γιατί όλοι αυτοί οι κλέφτες έχουν ως επίθετο τον Μόντι; Νιράβ Μόντι, Λαλίτ Μόντι, Ναρέντρα Μόντι”.

Ο Νιράβ Μόντι είναι ένας φυγάς Ινδός μεγιστάνας διαμαντιών, ενώ ο Λαλίτ Μόντι είναι πρώην αρχηγός της ινδικής Premier League, ο οποίος έχει αποκλειστεί ισόβια από την ομοσπονδία κρίκετ της χώρας. Ο Ραχούλ Γκάντι υποστηρίζει ότι έκανε το σχόλιο για να τονίσει τη διαφθορά και ότι δεν στρεφόταν εναντίον κάποιας συγκεκριμένης κοινότητας.

Ένας σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Kαντσάν Γκουπτά, είπε ότι ο Ραχούλ Γκάντι κινδυνεύει με άμεσο αποκλεισμό από το κοινοβούλιο μετά την καταδίκη, σύμφωνα με απόφαση του 2013 του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Το άλλοτε κυρίαρχο Κογκρέσο του Γκάντι ελέγχει λιγότερο από το 10% των εκλεγμένων εδρών στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου και έχασε άσχημα από το BJP στις δύο τελευταίες γενικές εκλογές.

Σε αντίθεση με πολλές χώρες, όπου η δυσφήμιση συνιστά αστικό αδίκημα, η νομοθεσία της Ινδίας περιέχει διατάξεις που την κατατάσσουν ως ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

Πηγή: ΒBC, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα