ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2021 19:12 EET

Ιράκ: απετράπησαν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Βαγδάτη

Επτά νεκροί σε μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων ασφαλείας.

Getty
Στρατιώτες στην Βαγδάτη.

Τουλάχιστον επτά μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις βορείως της Βαγδάτης μεταξύ μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των δυνάμεων ασφαλείας που εξαπέλυσαν επιδρομή κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε συνάθροιση σε ένα σπίτι για να σχεδιάσει επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Άχάμνω Σαλέμ, επικεφαλής της διοίκησης επιχειρήσεων της Βαγδάτης, κοντά στο σημείο των μαχών.

Κοινή δύναμη στρατευμάτων του στρατού και μαχητών φυλών πιστών στο ιρακινό κράτος επιτέθηκε τότε στο σημείο στις πεδιάδες της Ταμίγια, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν πέντε τζιχαντιστές και δύο μέλη των φυλών.

Έπειτα από έρευνα των χώρων, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ-Καζίμι έφτασε επί τόπου και συναντήθηκε με ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα αφότου δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους σε πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης, στην πιο αιματηρή επίθεση αυτού του είδους στην ιρακινή πρωτεύουσα τα τελευταία τρία χρόνια. Οι βομβιστές αυτοκτονίας είχαν εισχωρήσει στη Βαγδάτη από βόρεια και το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Λίγες μέρες αργότερα, περισσότεροι από 10 μαχητές του Χασντ αλ-Σαάμπι, ενός συνασπισμού παραστρατιωτικών που έχουν ενταχθεί στο ιρακινό κράτος, σκοτώθηκαν σε ενέδρα του ΙΚ, επίσης βορείως της πρωτεύουσας.

Έκτοτε, οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό βορείως της Βαγδάτης των εν υπνώσει πυρήνων του ΙΚ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου την εξόντωση του Αμπού Γιάσερ αλ-Ισάουι, που παρουσιαζόταν ως ο ηγέτης στο Ιράκ της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν άλλο ηγέτη του ΙΚ ο οποίος, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε βοηθήσει στη μεταφορά των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

Οι επιθέσεις του ΙΚ στις αστικές περιοχές έχουν μειωθεί αρκετά, αλλά τα ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν να πολεμούν τους εν υπνώσει πυρήνες στις ορεινές και ερημικές περιοχές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)