ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2019 15:26 EET | Updated 01/12/2019 15:30 EET

Ιρακ: Το Κοινοβούλιο δέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης - Αλλος ένας διαδηλωτής νεκρός

Αστυνομικός καταδικάστηκε σε θάνατο δι′ απαγχονισμού για τη δολοφονία διαδηλωτών.

HAIDAR HAMDANI via Getty Images

Το Κοινοβούλιο του Ιράκ αποδέχθηκε την Κυριακή την παραίτηση της κυβέρνησης του Αντίλ Αμπντελ Μάχντι, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαχράμ Σάλεχ, να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ο 77χρονος Μάχντι, ένας ανεξάρτητος χωρίς κομματική πρόσδεση αλλά ούτε και δημοφιλής που ανήλθε στην εξουσία πριν από 13 μήνες, θα παραμείνει στον θώκο για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.

Η ψηφοφορία διεξήχθη δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Αμπντέλ Μάχντι να παραιτηθεί, λίγο αφότου ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας, ζήτησε την αντικατάστασή του έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 420 ανθρώπων και βιαιοτήτων που συνεχίζονταν και σήμερα.

ZAID AL-OBEIDI via Getty Images

Αλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυροβολισμούς την Κυριακή στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με γιατρούς τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

SABAH ARAR via Getty Images

Λίγο νωρίτερα, ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο έναν αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος κατηγορείτο για δολοφονία διαδηλωτών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στην πρώτη ετυμηγορία που ανακοινώνεται από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το ποινικό δικαστήριο της Κουτ, νότια της Βαγδάτης, διέταξε σήμερα τον θάνατο δι′ απαγχονισμού ενός ταγματάρχη της αστυνομίας, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, ενώ ένας αντισυνταγματάρχης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Εναντίον τους είχαν προσφύγει οι οικογένειες δύο από τους επτά διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου στην Κουτ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sponsored Post