Ιράν: Ενταλμα σύλληψης του Τραμπ για τη δολοφονία Σολεϊμανί

Η Τεχεράνη ζητά την βοήθεια της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου.
|
ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και ζητάει τη βοήθεια της Ιντερπόλ για να θέσει υπό κράτηση τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και δεκάδες άλλους που πιστεύει ότι ευθύνονται για την δολοφονική επίθεση με drone με θύμα τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σολεϊμανί, στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με το Aljazzera, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αλί Αλκασιμέχρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ και τουλάχιστον 30 ακόμη άτομα, τους οποίους το Ιράν κατηγορεί για την επίθεση της 3ης Ιανουαρίου, αντιμετωπίζει κατηγορίες «δολοφονίας και τρομοκρατίας», ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Αλκασιμέχρ δεν κατονόμασε κανέναν άλλον πέρα από τον Τραμπ, αλλά τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δίωξή του ακόμη και μετά τη λήξη της προεδρίας του.

Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυών της Γαλλίας, δεν απάντησε σε αίτημα του Aljazzera για σχολιασμό.

Ο Ιρανός εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ζήτησε να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» για τον Τραμπ και τους άλλους, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο αιτήματος σύλληψης της Ιντερπόλ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τοπικές αρχές καταλήγουν να κάνουν τις συλλήψεις εκ μέρους της χώρας που τις ζητά. Οι ειδοποιήσεις δεν μπορούν να αναγκάσουν τις χώρες να συλλάβουν ή να εκδώσουν υπόπτους, αλλά μπορούν να θέσουν τους κυβερνητικούς ηγέτες στο προσκήνιο και να περιορίσουν τα ταξίδια των υπόπτων.

Αφού λάβει αίτημα, η Ιντερπόλ συνέρχεται σε επιτροπή και συζητά εάν θα κοινοποιήσει ή όχι τις πληροφορίες στα κράτη μέλη της. Η Ιντερπόλ δεν έχει καμία υποχρέωση δημοσιοποίησης οποιασδήποτε από τις ειδοποιήσεις, αν και ορισμένες δημοσιεύονται στον ιστότοπό της.

Είναι απίθανο, πάντως, η Ιντερπόλ να δεχτεί το αίτημα του Ιράν, καθώς η κατευθυντήρια γραμμή της για ειδοποιήσεις απαγορεύει να «κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση ή δραστηριότητα πολιτικής φύσης».

Η δολοφονία Σολεϊμανί από drone στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήρθε μετά από μήνες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με το Ιράν να απαντά με πυραυλικό χτύπημα εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

ΗΠΑ: «Τέχνασμα προπαγάνδας» το ένταλμα σύλληψης

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Ιράν σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ και 35 άλλων για τη δολοφονία του Σολεϊμανί είναι «τέχνασμα προπαγάνδας», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Μπράιαν Χουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Σαουδική Αραβία την Δευτέρα.

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Δεν έχει καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια, τη διεθνή ειρήνη ή την προώθηση της σταθερότητας... Είναι ένα κόλπο προπαγάνδας που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά», δήλωσε ο Χουκ.

Πηγή: Aljazzera