Ιράν: Κυβερνοεπίθεση "παρέλυσε" τα πρατήρια καύσιμων σε ολόκληρη τη χώρα

Eικόνες με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων που περίμεναν για εφοδιασμό έξω από πρατήρια στην Τεχεράνη.
via Associated Press

Μια κυβερνοεπίθεση προκάλεσε χάος σε όλα τα πρατήρια καυσίμων στο Ιράν την Τρίτη, αφήνοντας θυμωμένους αυτοκινητιστές εγκλωβισμένους σε τεράστιες ουρές.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, η οποία κατέστησε άχρηστες τις ηλεκτρονικές κάρτες που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση και που χρησιμοποιούν πολλοί Ιρανοί για να αγοράσουν επιδοτούμενα καύσιμα από τα βενζινάδικα.

Παρόμοια επίθεση είχε γίνει και πριν από μερικούς μήνες με στόχο να πλήξει το προφίλ του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας που παραδέχθηκε την κυβερνοεπίθεση, ώρες αφότου μετέδωσε εικόνες με τεράστιες ουρές αυτοκινήτων που περίμεναν για εφοδιασμό έξω από πρατήρια στην Τεχεράνη. Οι δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν επίσης σειρές αυτοκινήτων στα πρατήρια καυσίμων της Τεχεράνης, με τις αντλίες κλειστές και τα πρατήρια κλειστά.

«Περίμενα αρκετές ώρες να ανοίξουν ξανά τα βενζινάδικα για να γεμίσω», είπε ένας μοτοσικλετιστής. «Δεν υπάρχει καύσιμο όπου κι αν πάω».

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το οποίο πρώτο χαρακτήρισε το περιστατικό ως κυβερνοεπίθεση, ανέφερε ότι είδε όσους προσπαθούσαν να αγοράσουν καύσιμα με μια κρατική κάρτα μέσω των μηχανών, να λαμβάνουν ένα μήνυμα που έγραφε «cyberattack 64411». Οι περισσότεροι Ιρανοί βασίζονται σε αυτές τις επιδοτήσεις για να τροφοδοτήσουν τα οχήματά τους, ιδιαίτερα εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Μολονότι το ISNA δεν στάθηκε στη σημασία του αριθμού, αυτός ο αριθμός συνδέεται με μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που διέρχεται από το γραφείο του Χαμενεΐ που χειρίζεται ερωτήσεις σχετικά με τον ισλαμικό νόμο. Αργότερα, το ISNA αφαίρεσε τις αναφορές του, υποστηρίζοντας ότι και το ίδιο έπεσε θύμα επίθεσης. Τέτοιοι ισχυρισμοί για χακαρίσματα εμφανίζονται τάχιστα όταν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ειδήσεις που εξοργίζουν το θεοκρατικό καθεστώς.

Δορυφορικά κανάλια στα φαρσί στο εξωτερικό δημοσίευσαν βίντεο που προφανώς τραβήχτηκαν από οδηγούς στο Ισφαχάν, μια μεγάλη πόλη του Ιράν, και έδειχναν εκεί ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες που έγραφαν: «Χαμενεΐ! Πού είναι το γκάζι μας;» Ένας άλλος είπε: «Δωρεάν βενζίνη στο βενζινάδικο Τζαμαράν», μια αναφορά στο σπίτι του αείμνηστου Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου πραγματοποιούσαν «έκτακτη συνάντηση» για να λύσουν το πρόβλημα. Κάποια πρατήρια που δέχονται μόνο μετρητά και δεν εντάσσονται στο δίκτυο επιδοτήσεων συνέχισαν την άντληση καυσίμων.

Η χρήση του αριθμού «64411» αντικατοπτρίζει μια επίθεση τον Ιούλιο με στόχο το σιδηροδρομικό σύστημα του Ιράν που είδε επίσης τον αριθμό να εμφανίζεται. Η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point απέδωσε αργότερα την επίθεση αυτή σε μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλούνταν Ίντρα, από τον ινδουιστικό θεό του πολέμου.

Ο Indra είχε στοχεύσει στο παρελθόν εταιρείες στη Συρία, όπου ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ παρέμεινε στην εξουσία με τη βοήθεια του Ιράν.

Η επίθεση σημειώθηκε επίσης ανήμερα γενέθλια του αείμνηστου σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος, προσβεβλημένος από καρκίνο, εγκατέλειψε τη χώρα το 1979 λίγο πριν την Ισλαμική Επανάσταση.

Το Ιράν έχει αντιμετωπίσει μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας που διέρρευσε βίντεο με κακοποιήσεις στη διαβόητη φυλακή του Έβιν τον Αύγουστο.

Δημοφιλή