Ιράν: Σοκαριστικό βίντεο με βάναυσο ξυλοδαρμό διαδηλωτή

Την στιγμή που ο Αλί Χαμενεΐ, Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, προανήγγειλε σκληρότερη καταστολή των διαδηλωτών.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιθεωρεί τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης για Πανεπιστήμια Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνομική ακαδημία στην Τεχεράνη, Ιράν, 3 Οκτωβρίου 2022.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιθεωρεί τις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια τελετής αποφοίτησης για Πανεπιστήμια Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αστυνομική ακαδημία στην Τεχεράνη, Ιράν, 3 Οκτωβρίου 2022.
WANA NEWS AGENCY via via REUTERS

Συνεχίζεται αμείωτα η βίαη καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, το γύρο του ίντερνετ κάνει ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται αστυνομικοί να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου διαδηλωτή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, επιτίθενται βάναυσα με κλωτσιές στον διαδηλωτή που μάλλον προσπαθεί να τους εξηγήσει και να σταματήσει την επίθεση σε άλλα άτομα.

Τον πετούν κάτω τρία άτομα, και συνεχίζουν να τον κλωτσούν σε σώμα και κεφάλι.

Σε εκείνο το σημείο έρχεται ένα άλλο άτομο φορώντας στρατιωτική παραλλαγή, και σε απόσταση χιλιοστών του «ρίχνει» στο κεφάλι, μάλλον taser.

Το άτομο τότε σταματά να προστατεύεται, αφού δε μπορεί πλέον, και αρχίζει να έχει σπασμούς. Μια γυναίκα που πλησίασε για να τον βοηθήσει, απελπίζεται και δεν ξέρει τι να κάνει.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΑΣ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν στηρίζει πλήρως την αστυνομία

Στο μεταξύ ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέφρασε τη Δευτέρα την αμέριστη υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Mαχσά Αμινί , με δηλώσεις που ουσιαστικά προαναγγέλλουν μια ακόμα σκληρότερη καταστολή.

«Το καθήκον των δυνάμεων ασφαλείας μας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, είναι να διασφαλίσουν την ασφάλεια του ιρανικού έθνους...Αυτοί που επιτίθενται στην αστυνομία αφήνουν τους Ιρανούς πολίτες ανυπεράσπιστους έναντι κακοποιών, ληστών και εκβιαστών», είπε ο Αλί Χαμενεΐ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και της εθελοντικής πολιτοφυλακής Basij, ηγούνται της καταστολής των διαδηλώσεων, με χιλιάδες συλλήψεις και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 130.

«Κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους», είπε ο Χαμενεΐ, καταδικάζοντας αυτό που περιέγραψε ως υποκινούμενες «ταραχές» και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι ενορχηστρώνουν τις αναταραχές.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλο το Ιράν τη Δευτέρα, με φοιτητές να πραγματοποιούν απεργίες και καταλήψεις μετά τη σύγκρουση των δυνάμεων ασφαλείας με φοιτητές σε ένα διακεκριμένο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης την Κυριακή.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν και πολλοί έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με αναρτήσεις και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Mε πληροφορίες από Reuters