Μουντιάλ: Οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών καλεί τη FIFA να αποβάλλει το Ιράν

Τι αναφέρει η επιστολή προς τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο.
DILARA SENKAYA via REUTERS

Η οργάνωση για τα δικαιώματα της γυναίκας «Open Stadiums» κάλεσε τη FIFA να αποβάλλει το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Κατάρ, λόγω της καταστολής των γυναικών στην χώρα.

Σε επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την Πέμπτη, η οργάνωση ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν να απαγορεύουν την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα όταν παίζουν ομάδες ανδρών, παρά την πίεση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, να τους επιτραπεί.

«Η ιρανική ομοσπονδία δεν είναι μόνο συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος. Είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια των γυναικών στα γήπεδα όχι μόνο στο Ιράν αλλά και όπου αλλού κι αν παίζει η εθνική μας ομάδα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους μας», αναφέρεται στην επιστολή.

«Γι’ αυτό, ως Ιρανοί λάτρεις του ποδοσφαίρου, πρέπει με εξαιρετικά βαριά καρδιά να εκφράσουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη συμμετοχή του Ιράν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA».

«Γιατί η FIFA να δώσει στο ιρανικό κράτος και στους εκπροσώπους του την δυνατότητα για παγκόσμια προβολή, ενώ εκείνο, όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά βασανίζει και σκοτώνει τον λαό της;»

«Πού είναι οι αρχές FIFA ως προς αυτό;»

«Ως εκ τούτου, ζητάμε από τη FIFA, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της, να αποβάλει αμέσως το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ».

Τα άρθρα που αναφέρονται καλύπτουν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία και άλλα θέματα, με παραβιάσεις που τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή της εκάστοτε ομοσπονδίας από την FIFA.

Μέχρι στιγμής ούτε η FIFA αλλά ούτε και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η οργάνωση για δικαιώματα των γυναικών «Open Stadiums» έχει κάνει εκστρατεία την τελευταία δεκαετία για να επιτρέπεται στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Ιράν, αλλά με ελάχιστη έως τώρα επιτυχία.

Μετά από πιέσεις που άσκησε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, επετράπη σε μια μικρή ομάδα γυναικών η πρόσβαση στον τελικό του Champions League Ασίας το 2018 στην Τεχεράνη.

Αλλά υπήρξε ελάχιστη πρόοδος έκτοτε, καθώς απαγορευόταν στις γυναίκες να να εισέλθουν στον προκριματικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Ιράν με τον Λίβανο, στην πόλη Μασχάντ, τον Μάρτιο. Ενώ εικόνες, που έκαναν το γύρο του κόσμου, έδειχναν την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού σε όσες βρίσκονταν έξω από το γήπεδο.

Δημοφιλή