ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2021 13:30 EET | Updated 21/03/2021 13:33 EET

Ισλανδία: Drone πέταξε πάνω από ηφαίστειο που «βρυχάται» και κατέγραψε μαγικές εικόνες

Ενα ηφαίστειο που εκτιμάται ότι ήταν αδρανές για περίπου 6.000 χρόνια.

Getty Images via Getty Images

Ενα drone που στάλθηκε στη Nότια Χερσόνησο (Ρεϊκιάνες) της Ισλανδίας κατέγραψε θεαματικές εικόνες από το ηφαίστειο που έχει ενεργοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα και συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα μετά την έκρηξή του.

Στα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Ruptly αποτυπώνεται από ψηλά το βουνό να εκτοξεύει ριπές λάβας καθώς ποτάμια με καυτό πορτοκαλί υγρό χύνονται σαν καταρράκτης στα πετρώδη εδάφη.

Eνα τεράστιο σύννεφο καπνού ανεβαίνει στον ουρανό καθώς η κάμερα, που είναι συνδεδεμένη με το drone, «συλλαμβάνει» το εκπληκτικό φυσικό φαινόμενο.

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, ξέσπασε την Παρασκευή το βράδυ, αλλά η ροή της λάβας δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

Μετά την έκρηξη, η εισερχόμενη και εξερχόμενη εναέρια κυκλοφορία σταμάτησε στο διεθνές αεροδρόμιο Keflavik λόγω της εγγύτητας του ηφαιστείου με την πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει 781 χρόνια από τότε που σημειώθηκε η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησος του Ρεϊκιάνες. Το ηφαίστειο του όρους Φαγκρανταλσφιάλ πιστεύεται ότι ήταν αδρανές για περίπου 6.000 χρόνια.

Πηγή: RT