Ισλανδία: Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η τετραήμερη εργασία

Τα συνδικάτα επαναδιαπραγματεύονται τις συμβάσεις εργασίας χωρίς να αλλάζει η μισθοδοσία.
Φωτογραφία από το κέντρο της πόλης του Ρέικιαβικ.
Φωτογραφία από το κέντρο της πόλης του Ρέικιαβικ.
Maja Hitij via Getty Images

Οι δοκιμές της τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία οδηγώντας πολλούς εργαζόμενους να προτιμήσουν την νέα εργασιακή σχέση, ανέφεραν οι υπεύθυνοι της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2015 και 2019 και στις οποίες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον ίδιο μισθό για λιγότερες ώρες.

Στους περισσότερους χώρους εργασίας η παραγωγικότητα παρέμεινε ίδια ή και αυξήθηκε.

Στην Ισλανδία, οι δοκιμές που διεξήγαγε το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρέικιαβικ και η κυβέρνηση περιλάμβαναν τελικά περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το βρετανικό «think tank» Autonomy και την Ένωση για την Αειφόρο Δημοκρατία - Association for Sustainable Democracy (Alda) της Ισλανδίας, οι πιο πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν πλέον να εργάζονται 35 ή 36 ώρες αντί 40.

Οι δοκιμές οδήγησαν τα συνδικάτα να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις εργασίας, και τώρα το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας είτε ήδη δουλεύουν λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσουν το δικαίωμα σύντομα.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι χωρίς να κινδυνεύουν να εξαντληθούν με την ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την επαγγελματική ζωή να έχει βελτιωθεί.

Ο Γουίλ Στοντζ, διευθυντής έρευνας της Autonomy, δήλωσε ότι «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν πάνω από όλα μια τεράστια επιτυχία. Επιβεβαιώνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος και πρωτοπόρος σε μικρότερες εβδομάδες εργασίας και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλες κυβερνήσεις».

Ο Γκούντμουντουρ Ντ. Χάραλντσον ερευνητής στην Alda, είπε πως «Το παράδειγμα της Ισλανδίας μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να εργαζόμαστε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και το πόσο εφικτή είναι αυτή η προοδευτική αλλαγή».

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες δοκιμές διεξάγονται και σε άλλες χώρες όπως την Ισπανία ενώ στην Νέα Ζηλανδία πραγματοιείται από την πολυθενική εταιρεία Unilever.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα