Ισραηλινός καλλιτέχνης παρομοιάζει την Παλαιστίνια ακτιβίστρια Ταμίμι με την Άννα Φρανκ και πέφτει θύμα λογοκρισίας

Ισραηλινός καλλιτέχνης παρομοιάζει την Παλαιστίνια ακτιβίστρια Ταμίμι με την Άννα Φρανκ και πέφτει θύμα λογοκρισίας
Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή στον ραδιοσταθμό του στρατού να λογοκρίνει τον γνωστό ισραηλινό συγγραφέα Τζόναθαν Γκέφεν ο οποίος συνέκρινε την Παλαιστίνια ακτιβίστρια Άχεντ Ταμίμι που κρατείται από τις αρχές του Ισραήλ, με πρόσωπα όπως η Ζαν ντ’ Αρκ και η Άννα Φρανκ.

«Το Κράτος του Ισραήλ αρνείται να παρέχει σε έναν άνθρωπο που παραληρεί μια πλατφόρμα για να συγκρίνει ένα νεαρό κορίτσι που έχασε τη ζωή του στο Ολοκαύτωμα και μια ηρωίδα που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς με την Άχεντ Ταμίμι η οποία επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη», δήλωσε, καλώντας όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν το ίδιο.

Η 17χρονη συνελήφθη τον Δεκέμβριο μετά την προβολή στην ισραηλινή τηλεόραση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να χτυπά ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται έξω από το σπίτι της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Λίγες ημέρες μετά η κοπέλα και μέλος γνωστής οικογένειας παλαιστίνιων ακτιβιστών, με προσωπική δράση κατά ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, συνελήφθη. Η σύλληψη της προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των Παλαιστινίων αλλά και οργανώσεων και προσωπικοτήτων της ισραηλινής αριστεράς που αντιτίθενται στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, ανάμεσά τους και του Τζόναθαν Γκέφεν.

Ο Τζόναθαν Γκέφεν είναι ένας συγγραφέας και συνθέτης, δημοφιλής στο Ισραήλ, γνωστός για τα παιδικά τραγούδια του και για το ότι έχει λάβει πολλές φορές θέση κατά της κατοχής και του δεξιού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Tις προηγούμενες ημέρες ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, ένα ποίημα στο οποίο συγκρίνει την Άχεντ Ταμίμι με την Άννα Φρανκ, την Ζαν ντ Άρκ και με την ηρωίδα της εβραϊκής αντίστασης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Χάνα Σένες, που εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών.

Δίπλα σε μια φωτογραφία της Άχεντ Ταμίμι που χαστουκίζει έναν στρατιώτη, ο συγγραφέας έγραψε: «Ένα 17χρονο όμορφο κορίτσι έκανε ένα τρομερό πράγμα και όταν ένας περήφανος στρατιώτης του στρατού κατέλαβε εκ νέου το σπίτι της, τον χαστούκισε. Γεννήθηκε εκεί μέσα, και υπάρχουν σε αυτό το χαστούκι 50 χρόνια κατοχής και ταπεινώσεων. Και την ημέρα που θα γραφτεί η ιστορία του αγώνα (…) το όνομά σου θα αναφέρεται μαζί με εκείνο της Ζαν ντ’Αρκ, της Χάνα Σένες και της Άννας Φρανκ».

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι διέταξε τον διοικητή του ραδιοσταθμού του στρατού, που έχει υψηλή ακροαματικότητα στο Ισραήλ, να μην μεταδίδει κομμάτια του Τζόναθαν Γκέφεν και να μην του πάρει συνέντευξη.