ΔΙΕΘΝΕΣ
01/08/2019 20:47 EEST

Ιταλία: Αλλο ένα πλοίο με μετανάστες παραμένει αποκλεισμένο ανοικτά της Λαπεντούζα

Μεταφέρει 40 μετανάστες τους οποίους διέσωσε στη θάλασσα

HuffPost Italia

Το πλοίο Αϊλάν Κούρντι της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye βρίσκεται την από την Πέμπτη 1 Αυγούστου,  ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα με 40 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν χθες Τετάρτη κοντά στην Λιβύη, αλλά παραμένουν αποκλεισμένοι εξαιτίας ενός νέου βέτο της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ιστοσελίδες που παρακολουθούν τη θαλάσσια κυκλοφορία, το Αϊλάν Κούρντι, έπλευσε στη διάρκεια της νύχτας προς βορράν, προτού σταματήσει το μεσημέρι, στα όρια των ιταλικών χωρικών υδάτων.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, κατήγγειλε μια «πολλοστή πρόκληση στη Μεσόγειο εκ μέρους μιας γερμανικής μκο» και κατηγόρησε τους διασώστες ότι συμπεριφέρονται «με μικροπρεπή τρόπο».

Χθες Τετάρτη, υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο του ανθρωπιστικού πλοίου στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με το υπουργείο του, οι υπουργοί Άμυνας και Μεταφορών, που προέρχονται από το Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S, αντισυστημικό), υπέγραψαν επίσης το διάταγμα αυτό.

Ο Σαλβίνι υποστήριξε πως η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε πολύ πιο κοντά στην Τυνησία απ΄ό,τι στη Λαμπεντούζα. Όμως για τις μκο, η Λαμπεντούζα είναι το πιο κοντινό «σίγουρο λιμάνι», στον βαθμό που η Τυνησία, αναχαιτίζει συχνά μετανάστες στη θάλασσα, προτού τους επαναπατρίσει, χωρίς να τους δίνει τον χρόνο να καταθέσουν αίτημα ασύλου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός είχε αποκλείσει επίσης ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ανοικτά της Λαμπεντούζα: οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο μπόρεσαν τελικά να αποβιβαστούν χθες στη Σικελία έπειτα από μια συμφωνία για την κατανομή τους ανάμεσα στην ιταλική Εκκλησία και πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη Sea-Eye, οι μετανάστες που διασώθηκαν χθες είναι από τη Δυτική Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκονται μια έγκυος, τρία μικρά παιδιά, ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα και δύο επιζώντες ενός βομβαρδισμού που σκότωσε δεκάδες μετανάστες στις αρχές Ιουλίου στο κέντρο κράτησης της Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Κατά το τελευταίο ταξίδι του ανοικτά της Λιβύης στις αρχές Ιουλίου, το Αϊλάν Κούρντι, που έχει προς το παρόν την έδρα του στη Μαγιόρκα, είχε διασώσει συνολικά 109 μετανάστες, που μπόρεσαν να αποβιβαστούν στη Μάλτα.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Sea-Watch, μια άλλη γερμανική μκο, επέλεξε από την πλευρά της να αψηφήσει την απαγόρευση και να αποβιβάσει τους μετανάστες που μετέφερε στη Λαμπεντούζα. Μπορεί η δικαιοσύνη να ήρε την κράτηση της καπετάνισσας του πλοίου, της Καρόλα Ρακέτε, όμως το πλοίο παραμένει έκτοτε υπό κατάσχεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ