Ιταλία: Συνελήφθη ο περιβόητος αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα στη Σικελία

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο πιο καταζητούμενος αρχηγός της μαφία, αν και φυγάς για 30 χρόνια εντοπίστηκε στο Παλέρμο.
.
.
Reuters

Τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, αρχηγό της Κόζα Νόστρα της Σικελίας και το πιο καταζητούμενο αφεντικό της μαφίας στην Ιταλία, συνέλαβαν οι καραμπινιέροι.

Ο Ντενάρο, εντοπίστηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αν και θεωρείται φυγά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες καθώς έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στις δολοφονίες του 1992 των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο.

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο όπου σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο Ντενάρο, με το παρατσούκλι «Diabolik», ήταν υποψήφιος για να γίνει το αφεντικό των αφεντικών της σικελικής μαφίας, μετά το θάνατο του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, το 2016, και του Σαλβατόρε Ρίινα, το 2017.

Ο 60χρονος μαφιόζος, που είχε καυχηθεί κάποτε ότι «γέμισε ένα νεκροταφείο, μόνος του» διατηρούσε τεραστια περιουσία που του επέτρεπε μια πολυτελή ζωή.

Τον Αύγουστο του 2021, η ιταλική Rai κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 1993, στην οποία η φωνή του Ντενάρο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας δίκης στην οποία κλήθηκε να καταθέσει. Μετά από μερικές εβδομάδες, το αφεντικό τράπηκε σε φυγή και έκτοτε δεν βρέθηκε.

Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2002 επειδή σκότωσε προσωπικά ή διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων.

Ο τελευταίος ισχυρός «νονός»

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα.

Για την σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι.

Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη του ιστορικού αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι .

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή