Ιταλία: Τουρίστας «κατάφερε» να καταστρέψει γλυπτό 200 ετών

«Για μένα, το γεγονός ότι άφησε το γλυπτό σε αυτήν την κατάσταση είναι εγκληματικό», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Τουρίστας από την Αυστρία που επισκέφθηκε το Museo Antonio Canova, στην κοινότητα του Ποσάνιο, στην επαρχία του Τρεβίζο στην Παρασκευή, κατέστρεψε γλυπτό που χρονολογείται από το 1804, όπως έκανε γνωστό το μουσείο μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Όπως είπαν οι υπεύθυνοι του μουσείου, ο τουρίστας ξάπλωσε πάνω στο γλυπτό προκειμένου να τον βγάλει φωτογραφία η σύζυγος του με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τρία δάχτυλα του ποδιού.

«Λίγα λεπτά αργότερα όταν η ζημιά εντοπίστηκε από τους φύλακες, σήμανε συναγερμός και κηρύχθηκε αμέσως κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το συγκεκριμένο γλυπτό με τίτλο, «Paolina Borghese as Venus Victrix» ανήκει στην εποχή του νεοκλασσικισμού και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Αντόνιο Κανόβα.

Το γλυπτό που εκτίθεται στο μουσείο της βόρειας Ιταλίας είναι φτιαγμένο από γύψο και είναι αντίγραφο του αυθεντικού που είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και το οποίο βρίσκεται στην Galleria Borghese της Ρώμης.

O δράστης εντοπίστηκε και με email ζήτησε συγγνώμη λέγοντας πως, «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Museo Antonio Canova, κάθισα στο άγαλμα, χωρίς ωστόσο να συνειδητοποιήσω τη ζημιά που προκάλεσα. Ζητώ συγγνώμη για την ενέργεια μου».

Όσο για τον δήμαρχο της πόλης, Βαλέριο Φαβέρο, δεν φάνηκε να συμμερίζεται όσα είπε ο τουρίστας από την Αυστρία.

«Είναι πραγματικά απίστευτο ότι δεν σκέφτηκε να αναφέρει το περιστατικό. Για μένα, το γεγονός ότι άφησε το γλυπτό σε αυτήν την κατάσταση είναι εγκληματικό».

Να σημειωθεί πως τα Χριστούγεννα του 1917, κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, το κεφάλι του αγάλματος είχε καταστραφεί και τελικά αποκαταστάθηκε το 2004.

Πηγή: Insider

Δημοφιλή