Και δεύτερος πληροφοριοδότης κατά Τραμπ

Τι είπε στο ABC News ο Μαρκ Ζάιντ, ένας από τους δικηγόρους του πρώτου πληροφοριοδότη.
ASSOCIATED PRESS

Και δεύτερος πληροφοριοδότης προστέθηκε στη λίστα της υπόθεσης για την αποπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα.

Ο Μαρκ Ζάιντ, ένας από τους δικηγόρους του πρώτου πληροφοριοδότη, είπε στο ABC News, ότι και ένας δεύτερος πληροφοριοδότης -και αυτός πρώην πράκτορας- κατέθεσε στον γενικό επιθεωρητή για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε βοήθεια από ξένη χώρα -την Ουκρανία- για να επιτύχει την επανεκλογή του και ότι ο Λευκός Οίκος αποπειράθηκε να το συγκαλύψει.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα περί κατάθεσης του νέου πληροφοριοδότη.

Σύμφωνα με τον Ζάιντ, αυτό ο δεύτερος μάρτυρας, έχει πληροφορίες «από πρώτο χέρι» για το τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Ο Ζάιντ εκπροσωπεί τον πρώτο πληροφοριοδότη, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι, σε τηλεφωνική του επικοινωνία στις 25 Ιουλίου, ο Τραμπ άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας ώστε να φροντίσει να εκθέσει τον πολιτικό του αντίπαλο και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Τραμπ απείλησε να αναστείλει ή ακόμη και να ακυρώσει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για να πιέσει τον Ζελένσκι να διατάξει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Η ύπαρξη ενός δεύτερου ανώνυμου μάρτυρα ακολουθεί τις εκφράσεις δυσαρέσκειας από μέλη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ έπειτα από αίτημά του προς την Κίνα, την Παρασκευή, να ερευνήσει τον γιο του Μπάιντεν, ο οποίος είχε επιχειρηματικές δοσοληψίες με το Πεκίνο.

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ, Μπεν Σας και Σούζαν Κόλινς εξέφρασαν όλοι ανησυχίες για τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου προς τρίτες χώρες ζητώντας τους βοήθεια για την προσπάθεια επανεκλογής του στις προεδρικές του 2020.

Το επίμαχο τηλεφώνημα και η καταγγελία του ανώνυμου μάρτυρα οδήγησαν την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου μια επίσημη έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της παραπομπής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι οι ενέργειές του εκθέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών και την εθνική ασφάλεια.