ΤΟ BLOG
25/04/2018 14:22 EEST | Updated 25/04/2018 14:24 EEST

Και εγένετο Kaikaku

Από το Πειραματικό Λύκειο Πατρών

Το προϊόν μας ονομάζεται “Kaikaku” και αποτελεί μια νέα πρόταση για τη μόνωση κτιρίων. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες ανακύκλωσης των ελαστικών, αλλά και τη σοβαρή επιβάρυνση που επιφέρουν στο περιβάλλον προτείνουμε μια εναλλακτική μετα-χρήση τους. Τα θερμομονωτικά πάνελς από φελιζόλ που χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση είναι μια κοστοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία που επιβαρύνει και μολύνει το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την παραγωγή ενός ακόμα πλαστικού (φελιζόλ), αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε ένα πολυμερές που έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο χρήσης του και αποτελεί εν δυνάμει εξαιρετικά ανθεκτικό και μη ανακυκλώσιμο ρύπο.

Δημιουργήσαμε λοιπόν πάνελς από κόκκο ελαστικού με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη θέση των αντίστοιχων πάνελς φελιζόλ ως θερμομονωτικά αλλά και εν γένει μονωτικά (π.χ. ηχομονωτικά) σε οικίες και επαγγελματικά κτήρια. Με πειραματική διάταξη και μοντέλα σπιτιών σε μικρογραφία που κατασκευάσαμε κάνουμε μετρήσεις θερμικής αγωγιμότητας, ώστε να δοκιμάσουμε την ποιότητα των πάνελς κοκκώδους ελαστικού σε πραγματικές συνθήκες. Πιστεύουμε ότι το προϊόν μας είναι εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο ως μονωτικό υλικό, αλλά το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει λύση στην ανακύκλωση ελαστικών.

 

 

Αρωγός μας στην όλη προσπάθεια είναι η εταιρεία ΕΛΒΑΝ ΑΒΕΕ η οποία μας χορήγησε μια συσκευασία ενός τόνου Τρίμμα Καουτσούκ για τη δημιουργία των πάνελ τα οποία εκθέσαμε στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο.

Πολύτιμη είναι και η βοήθεια της εθελόντριας κας. Χρύσας Κάτσικα Προϊσταμένης του Τμήματος Πωλήσεων της Τράπεζας Πειραιώς η οποία όπως τονίζει και η ίδια «Ο ρόλος μου ως εθελόντρια στο πρόγραμμα είναι να αναδείξω στα παιδιά τα ταλέντα και τις δεξιότητες που το καθένα έχει. Να τους μεταβιβάσω ότι το μήνυμα της επιτυχίας των στόχων τους είναι να δουλεύουν με οργάνωση και με πνεύμα συνεργασίας και ενσυναίσθησης παραβλέποντας ασήμαντα γεγονότα. Η εικονική επιχείρηση θα τα προετοιμάσει στην ολοκληρωμένη αντίληψη για μια μελλοντική πραγματική επιχείρηση με όλα τα στάδιά της. Με τις μαγικές λέξεις πρόκληση, επικοινωνία, εύρεση λύσεων, εποικοδομητική κριτική, ενθάρρυνση και σκληρή δουλειά τα παιδιά από τον κόσμο των βιβλίων θα μπορέσουν να μπουν με πιο ομαλό τρόπο στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας!»

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων κατασκευάζονται με σχετικά τυποποιημένες διαδικασίες σε περίπου 450 εργοστάσια στον κόσμο. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ελαστικά κατασκευάζονται ετησίως, κάνοντας τη βιομηχανία ελαστικών μια από τις πιο κερδοφόρες στον τομέα των πολυμερών. Δυστυχώς όμως τα ελαστικά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μη-βιοδιασπώμενα, ενώ καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το 2011, η Ευρώπη είχε στα χέρια της 3,2 εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένα ελαστικά και - μπροστά στην επιτακτική ανάγκη ανακύκλωσής τους - κι έπειτα από συζήτηση με τα παιδιά, καταλήξαμε στην ιδέα να προτείνουμε μια τεχνική ανακύκλωσης, που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και η οποία επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση του βασικότερου παραγόμενου συστατικού στοιχείου των ελαστικών, το τρίμμα καουτσούκ.

 

 

Μέσα από αυτή την ιδέα επιδιώκουμε να αποδείξουμε ότι ένα προϊόν μπορεί ταυτόχρονα να είναι εμπορικό, οικολογικό και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με ευθύνη. Πιστεύομε ότι έχουμε μια δυνατή ιδέα που συνδυάζει εμπορικό προϊόν και κοινωνική εταιρική ευθύνη ταυτόχρονα. Θέλουμε να γίνουμε επιχειρηματίες, καθώς μας ιντριγκάρει και μας εντυπωσιάζει ο χώρος της ελεύθερης αγοράς, αφού δίνει δυνατότητες να εκφράσουμε έμπρακτα τη δημιουργικότητά μας. Επίσης, θέλουμε να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, πάντα σε συνδυασμό με βαθιά επιστημονική γνώση που αποκτούμε στο Λυκειακό περιβάλλον. Η ιδέα προέκυψε από την αναζήτηση πρακτικότητας και εφαρμοστικότητας μιας οικολογικής γνώσης.

Δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία στη δημιουργία Εικονικής Επιχείρησης. Ωστόσο με την βοήθεια των εκπαιδευτικών μας προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε το επιστημονικό, διαχειριστικό, αναπτυξιακό αλλά ψυχολογικό κομμάτι που απαιτεί η επιχειρηματικότητα. Αισθανόμαστε κυρίως δημιουργικοί και εμπνευσμένοι. Αν και πρόκειται για «Εικονική Επιχείρηση», ωστόσο ενεργούμε σαν να επρόκειτο για πραγματική. Όσων από εμάς οι γονείς έχουν επιχειρήσεις νιώθουμε τα «γονίδια» να «ξυπνούν». 

Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί η νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, καθώς αποτελεί το ζητούμενο μοντέλο ανάπτυξης της επερχόμενης οικονομικής πραγματικότητας. Κρατικοδίαιτα μοντέλα έχουν πλέον αποτύχει ή περιοριστεί και μια νέα επιχειρηματικότητα ανατέλλει. Οι μαθητές πρέπει από τα μαθητικά τους χρόνια να εντρυφήσουν σε αυτό το πολυδύναμο πεδίο δράσης.

Προτείνουμε το διαχωρισμό της επιχειρηματικότητας σε κατηγορίες (αγροτική επιχειρηματικότητα, «πράσινη» επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες, εφαρμογές, εστίαση κτλ.). Έτσι θα δώσουμε δυναμική σε σχολεία που βρίσκονται σε αγροτικές, ημιαστικές ή αστικές περιοχές να επιλέξουν το πεδίο δράσης που ταιριάζει καλύτερα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Σας Ευχαριστούμε πολύ!

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο (https://kaikaku.weebly.com/) και αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.facebook.com/kaikakuvb/)

 

1

Αρμακόλα

Ελένη

Γραμματεία

2

Βλάχου

Αργυρή

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

3

Γιατράς

Κωνσταντίνος

Προϊστάμενος Παραγωγής

4

Καραθανάση

Ανδρονίκη

Διευθύντρια Μάρκετινγκ

5

Κονιδάρη

Ανδριάνα

Έρευνα & Ανάπτυξη

6

Κονιδάρη

Άννα

Λογιστήριο

7

Κοντοδήμου

Βικτωρία

Έρευνα & Ανάπτυξη

8

Κουρλιούρος

Βασίλειος - Ανδρέας

Ποιοτικός έλεγχος

9

Μανωλάκου

Δάφνη

Έρευνα & Ανάπτυξη

10

Ντάγκας

Αλέξανδρος

Κατασκευή

11

Ξανάλατου

Μαρία

Ποιοτικός έλεγχος

12

Παπαγεωργίου

Αντώνιος

Κατασκευή

13

Παπαδόπουλος

Λεωνίδας

Διευθυντής Πωλήσεων

14

Πουλαστίδη

Μελία - Άννα

Συναρμολόγηση

15

Πρωτοπαπά

Αικατερίνη - Ελένη

Customer Service

16

Σαλήκου

Κωνσταντίνα - Νεκταρία

Διευθυντής Οικονομικό Τμήμα

17

Σγουράκη

Δάφνη

Marketing & Επικοινωνία

18

Στεργιόπουλος

Γεώργιος

Πρόεδρος & ΔΣ

19

Φουσέκης

Στέφανος

Συναρμολόγηση

20

Χριστόπουλος

Γρηγόριος

Διευθυντής Παραγωγής

 

 

Οι καθηγητές

Καραγιάννη Ελισάβετ – Οικονομολόγος

Λύρη Αναστασία – Μαθηματικός

Φύττας Γεώργιος – Φυσικός

Χιωτέλης Ιωάννης – Φυσικός