ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/12/2021 10:45 EET | Updated 23/12/2021 10:48 EET

Καιρός: Ηλιος με κοφτερά δόντια, πού κατρακύλησε στους -27,8 βαθμούς ο υδράργυρος

Συνεχίζεται το δριμύ ψύχος στα ορεινά.

Eurokinissi

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» αποδείχθηκε πρόσκαιρη αφού τα χιόνια έδωσαν τη θέση τους στην ηλιοφάνεια, όμως το κρύο παραμένει τσουχτερό σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Δριμύ ψύχος επικρατούσε στα ορεινά της χώρας το πρωί της Πέμπτης. Στον σχετικό χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της ελάχιστης θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στο ορεινό καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-11.8 βαθμοί Κελσίου) ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στο Βώλακα Νευροκοπίου (-11.6), στη Βλάστη Κοζάνης (-10.5), στα Γρεβενά (-9.7), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-9,4), και στο Χ/Κ Παρνασού, Κελάρια (-9.1).

Meteo

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δολίνη Βαθυστάλου Παρνασσού το θερμόμετρο στις 09:00 έδειξε -27.8 βαθμούς Κελσίου. Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τις απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύσκεψη ενόψει χειμερινής περιόδου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή περιφερειαρχών και εκπροσώπων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τον καλύτερο συντονισμό ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα καλύτερης προετοιμασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο ενόψει χειμερινής περιόδου, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η απόκριση όλου του μηχανισμού σε ζητήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες κακοκαιρίες στη χώρα ήταν αποτελεσματική, ενώ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει χειμερινής περιόδου για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώθηκε επίσης η άριστη συνεργασία με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η χρησιμότητα των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.

Στη σύσκεψη, μετείχαν οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας από τις λοιπές Περιφέρειες της χώρας. Συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και στελέχη της ΓΓΠΠ.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η απόκριση όλου του μηχανισμού σε ζητήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες κακοκαιρίες στη χώρα ήταν αποτελεσματική, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει χειμερινής περιόδου για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Επιβεβαιώθηκε επίσης η άριστη συνεργασία με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η χρησιμότητα των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Meteo)