Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς για το α' 15ημερο Φεβρουαρίου: Κρύο, βροχές και ίσως χιόνι στην Αθήνα

«Ο Φλεβάρης θα φλεβίσει...», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Ανάρτηση με διάγραμμα θερμοκρασιών ειδικά για την Αθήνα, από τον Διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ..
Θοδωρής Κολυδάς / Facebook

Ο χειμώνας «ήρθε για να μείνει». Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάρτηση του μετεωρολόγου και Διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, στο Facebook το πρωί της Παρασκευής (27 Φεβρουαρίου).

«Περιορίζεται η κακοκαιρία σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, ενώ και από το απόγευμα τα φαινόμενα εξασθενούν. Τοπικές νεφώσεις τις επόμενες ημέρες στα ανατολικά και νότια με παροδικά φαινόμενα .Κανονικές θερμοκρασίες και παγετός στα βόρεια», έγραψε πριν από μερικές ώρες. Η πρόγνωση επιβεβαιώνεται ήδη, καθώς έκανε την εμφάνισή του ο ήλιος στον Αττικό ουρανό.

Ωστόσο, ακολούθησε νεότερη ανάρτηση - ειδικά για την Αθήνα - με μεγάλο ενδιαφέρον, όπου ο Θοδωρής Κολυδάς καταγράφει τον υπολογισμό της μέσης θερμοκρασίας για το επόμενο 15ημερο, με αφετηρία τη σημερινή ημέρα (27 Ιανουαρίου).

Πως να διαβάσουμε σωστά το διάγραμμα με τις θερμοκρασίες στην Αθήνα

Στο διάγραμμα που βλέπουμε παραπάνω, στη χοντρή γραμμή με γαλάζιο χρώμα τοποθετείται η κανονική μέση θερμοκρασία για την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου - δηλαδή από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες. Όπως διευκρινίζει ο Θοδωρής Κολυδάς, πρέπει όμως για να έχουμε τη σωστή απεικόνιση, να προσθέσουμε περίπου 10 βαθμούς στις ενδείξεις της γαλάζιας γραμμής. Αυτή κινείται πάνω-κάτω στο 0. Άρα η κανονική μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου για αυτό το δεκαπενθήμερο.

Η χοντρή γραμμή με το μαύρο χρώμα προσδιορίζει την πρόβλεψη, που όπως βλέπουμε είναι για θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές. Φτάνει μέχρι το -5. Δηλαδή, μιλώντας πάντοτε για την Αθήνα, η μέση θερμοκρασία για το προσεχές 15ήμερο θα είναι γενικά χαμηλότερα από τους 10 βαθμούς και κάποιες ημέρες κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου.

ΒΡΟΧΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΒΡΟΧΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Eurokinissi

Σύμφωνα με το ίδιο διάγραμμα, οι βροχοπτώσεις θα είναι σχετικά συχνές αυτό το διάστημα, χωρίς όμως να υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις για καταιγίδες ή καταρρακτώδεις βροχές στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει, για τα 24ωρα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα κινούνται πολύ κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου, δεν αποκλείεται να προκύψει παγετός (συνήθως πρωινές ώρες κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο) ή ακόμα και χιόνι, χωρίς να μπορεί να γίνει όμως επί του παρόντος, ακριβής πρόγνωση επ′ αυτού από την ΕΜΥ.

Δημοφιλή