Καμπανάκι και από ΕΟΔΥ για κορονοϊό: Ισχυρή σύσταση για μάσκα και εμβολιασμό

Κορύφωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού τις επόμενες εβδομάδες.
Eurokinissi

Μετά την σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ, και δομές υγείας τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ΕΟΔΥ εξαιτίας της νέας αύξησης που παρατηρείται στα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και RSV.

Το υπουργείο Υγείας σε νέα ανακοίνωσή του τονίζει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Μετά από την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ τα ακόλουθα:

1. Είναι αναγκαίονα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

Eurokinissi

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σεμονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

62 νεκροί σε μια εβδομάδα, κυριαρχεί η παραλλαγή JN.1

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα από 18 έως 24 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιόυ (RSV) καταγράφουν σημαντική αύξηση ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές λόγω Covid-19.

Για τον κορονοϊό (SARS-CoV2) καταγράφεται αύξηση της διασποράς στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση 37% και ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

NurPhoto via Getty Images

Την περασμένη εβδομάδα 62 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, στη χώρα μας ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη της παραλλαγής JN.1, που εξαπλώνεται ραγδαία. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54.

Αύξηση καταγράφει και η γρίπη, με 3 νέα σοβαρά κρούσματα, αλλά ο RSV. Ειδικότερα, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10%. Καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

via Associated Press

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 21 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Επίσης, έχουν ανιχνευτεί συνολικά 78 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 76 δείγματα: 74 τύπου Α και 2 τύπου Β. Αντίστοιχα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος και η θετικότητας RSV παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή