Καμπάνια της κυβέρνησης στην Ισπανία κατά του body shaming ενθαρρύνει τις γυναίκες να πάνε παραλία

"Το καλοκαίρι είναι και δικό μας". Φυσικά βρέθηκαν άνδρες που έκαναν κακεντρεχή σχόλια και άλλοι που λένε πως δημιουργείται ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει.
Ministry of Equality, Spain
Ministry of Equality, Spain
Ministry of Equality, Spain

«Το καλοκαίρι είναι και δικό μας» είναι το σλόγκαν της καμπάνιας του υπουργείου Ισότητας της Ισπανίας που ενθαρρύνει τις γυναίκες οι οποίες ανησυχούν για το σώματος-και προφανώς για τα σχόλια των άλλων, δηλαδή το γνωστό body shaming- να απολαύσουν τις διακοπές τους και τα μπάνια τους στη θάλασσα.

Στην φωτογραφία που συνοδεύει το σλόγκαν, βλέποyμε γυναίκες όλων των ηλικιών με διαφορετικούς σωματότυπους και βάρος οι οποίες είναι στην παραλία, ανέμελες και γεμάτες αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή τους. Μια εκ των πέντε γυναικών μάλιστα που χαλαρώνουν στην ακρογιαλιά είναι τόπλες και φαίνεται πως έχει υποστεί μαστεκτομή.

″Το καλοκαίρι είναι και δικό μας. Απολαύστε το τώρα και με όποιον θέλετε. Κάνουμε πρόταση για ένα καλοκαίρι που περιλαμβάνει όλους μας, χωρίς στερεότυπα και αισθητική βία κατά των σωμάτων μας” αναφέρει σε ανάρτησή στο Twitter το Υπουργείο Ισότητας.

Η δε υπουργός, Ιρένε Μοντέρο σχολίασε: ”Όλα τα σώματα είναι αποδεκτά και έχουμε το δικαίωμα να απολαύσουμε τη ζωή όπως είμαστε, χωρίς ενοχές και ντροπή. Το καλοκαίρι είναι για όλους”.

Η υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών σχολίασε πως ”Όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας” ενώ η επικεφαλής του Γυναικείου Ινστιτούτου είπε ότι οι προσδοκίες που επικρατούν στην κοινωνία σχετικά με το πως ”πρέπει” να είναι ένα γυναικείο σώμα επηρεάζουν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση των γυναικών, αλλά τους στερούσαν και τα δικαιώματά τους, όπως αναφέρει το BBC.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λάτρεψαν την καμπάνια και το hashtag #ElVeranoEsNuestro έγινε γρήγορα εκ των πιο δημοφιλών σε Twitter, TikTok, Instagram με πολλούς να μοιράζονται τις σκέψεις τους για το θέμα, όπως αναφέρει το Newsweek.

″Η ομορφιά δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, κάθε θερμίδα δεν είναι μια μάχη, το σώμα σου δεν είναι πεδίο μάχης, η αξία σου δεν μετριέται σε κιλά” σχολίασε ένα χρήστης ενώ ένας άλλος αναφέρει ”Τα σχόλια που γίνονται για τα γυναικεία σώματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Εάν δεν έχετε τίποτα καλό να πείτε, να σιωπήσετε. Όλα τα σώματα είναι έγκυρα για να απολαύσετε τη ζωή”.

″Είναι σημαντικό οι γυναίκες με αληθινό σώμα να αποκτούν ορατότητα. Μου αρέσει πολύ αυτή η καμπάνια. Μπράβο. Όσοι την επικρίνουν δείχνουν ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν” αναφέρεται σε ένα άλλο tweet.

Όπως φαίνεται και από αυτά τα tweets, η καμπάνια δεν έτυχε καθολικής αποδοχής. Κάποιοι όχι μόνο δεν ενθουσιάστηκαν αλλά επέκριναν τη ιδέα.

Συγκεκριμένα, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να διευρυνθεί η καμπάνια ώστε να περιλάβει και άνδρες που δεν περιλαμβάνουν τα σμιλευμένα κορμιά που συχνά προβάλλονται.

Ο δε Κάγιο Λάρα, ηγετική μορφή της αριστεράς στην Ισπανία σχολίασε ότι η καμπάνια είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού, και πως προσπαθεί να ”δημιουργήσει ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει»”

Η υφυπουργός Ισότητας πάντως δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter απευθυνόμενοι σε άνδρες που σχολίαζαν πως οι γυναίκες δεν χρειάζονταν την άδεια του υπουργείου για να πάνε στην παραλία: ”Φυσικά θα πάμε, αλλά υποθέτουμε ότι θα προσελκύσουμε μίσος δείχνοντας ένα σώμα που δεν είναι συμβατό με τα στάνταρ”.