Καναδάς: Αερογέφυρα για την μετανάστευση...των σολομών

Ελικόπτερο στην υπηρεσία των σολομών που συνάντησαν ένα επικίνδυνο εμπόδιο στο ταξίδι της ζωής τους...
Handout . / Reuters

Xιλιάδες σολομoί ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν...αεροπορικών στον Καναδά, ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους - κοντά στις πηγές των μεγάλων ποταμών - μετά από μία κατολίσθηση που έφραξε το «μονοπάτι» που ακολουθούν κάθε χρόνο στο μεταναστευτικό τους ταξίδι, με αποτέλεσμα να εκφράζεται σήμερα αγωνία για τον κίνδυνο να χαθεί μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων ειδών του θαλάσσιου πληθυσμού.

Handout . / Reuters

Η κατολίσθηση στο Big Bar, που σύμφωνα με τις καναδικές αρχές έγινε στα τέλη του Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, μπλοκάρει τη ροή των υδάτων του ποταμού Φρέιζερ. Ωστόσο, το σημείο είναι τόσο απομακρυσμένο ώστε κανένας δεν κατάλαβε τί έχει συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019!

Αποτέλεσμα: ένας νέος καταρράκτης εμποδίζει εκατομμύρια σολομούς από τέσσερις διαφορετικές «οικογένειες» του είδους (chinook, steelhead, coho και sockey), στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν κόντρα στο ρεύμα του ποταμού, από τις εκβολές προς τις πηγές του.

Handout . / Reuters

Οι τοπικές κοινότητες αποφάσισαν να παρέμβουν με ένα πρωτότυπο σχέδιο: μαζεύουν τους σολομούς που πλησιάζουν στο σημείο αυτό, τους τοποθετούν αρχικά σε μικρές δεξαμενές και στην συνέχεια θα τους μεταφέρουν με ελικόπτερο(!) σε άλλο σημείο του ποταμού, ώστε να παρακάμψουν το εμπόδιο.

Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες έχουν αναλάβει να μετακινήσουν πετρώματα από το ποτάμι, ώστε να δημιουργήσουν μια σειρά από «φυσικές πισίνες», ώστε να ξεκουραστούν τα ψάρια μετά την αερομεταφορά τους.

Handout . / Reuters

Οι καναδικές αρχές, που δείχουν τεράστια ευαισθησία και οργάνωση, θα φροντίσουν ώστε τα ψάρια να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μεταξύ άλλων, θα λαμβάνονται δείγματα αίματος για να εκτιμηθούν τα ενεργειακά τους αποθέματα μόλις περάσουν το εμπόδιο!

Handout . / Reuters

πηγή: Reuters

Δημοφιλή