Κάνουμε αυτή την κίνηση όταν πλένουμε πιάτα; Να την ξεχάσουμε

Ειδικοί δίνουν την απάντηση σε ένα ερώτημα ετών.
Catherine Falls Commercial via Getty Images

Τελικά χρειάζεται όντως να ξεπλένουμε τα πιάτα μας πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο;

O Ραχ Πουνζάμπι και ο Νόα Μίκελσον, οικοδεσπότες του podcast «Am I Doing It Wrong?» επιτέλους ανέλαβαν να βρουν μια απάντηση στο πανάρχαιο ερώτημα.

Σύμφωνα με την Καρολάιν Φόρτε, εκτελεστική διευθύντρια του Εργαστηρίου Οικιακής Φροντίδας και Καθαρισμού του Ινστιτούτου Good Housekeeping, «εάν σκοπεύουμε να τα πλύνουμε αμέσως μετά το φαγητό, τα πιάτα μας δεν χρειάζονται το προ-ξέπλυμα».

Αυτό συμβαίνει επειδή τα σημερινά πλυντήρια πιάτων είναι τόσο αποτελεσματικά, που δεν απαιτούν από εμάς να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αφαιρέσουμε τα μεγάλα κομμάτια φαγητού από τα πιάτα μας πριν τα τοποθετήσουμε μέσα.

Φυσικά και πετάμε από τα πιάτα τυχόν χαρτοπετσέτες και υπολείμματα όταν μιλάμε για υπερβολικό φαγητό. Επίσης μπορούμε πάντα να τα σκουπίσουμε με λίγο χαρτί κουζίνας, καθώς έτσι διατηρείται καθαρό το φίλτρο και το πλυντήριο πιάτων μας.

Απλά δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να κάνουμε τα πιάτα «λαμπίκο».

Θέλoυμε το πλυντήριο να κάνει καλά τη δουλειά του. Οπότε, τα υπολείμματα σάλτσας για παράδειγμα, θα βοηθήσουν τόσο το πλυντήριο, όσο και το απορρυπαντικό να επιστρατεύσουν όλες τους τις ιδιότητες για τον καθαρισμό των σερβίτσιων μας.

Αν μόλις αδειάσαμε το πλυντήριο από την προηγούμενη πλύση και έχουμε δυο-τρία-πιάτα λερωμένα, δεν συμφέρει να τα βάλουμε στο πλυντήριο αμέσως. Μας συμφέρει είτε να περιμένουμε να συγκεντρωθούν περισσότερα πιάτα, είτε να τα πλύνουμε αυτά τα δυο-τρία πιάτα στο χέρι.

Tέλος, η Φόρτε, μας συμβουλεύει να μην αφήνουμε τις τροφές ώρες ή μέρες να στενγώνουν επάνω στα πιάτα, διότι αυτό καθιστά πιο δύσκολη την αφαίρεσή των υπολειμμάτων και απελευθερώνει οσμές μέσα στο πλυντήριο πιάτων.