ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/04/2020 15:53 EEST | Updated 28/04/2020 09:33 EEST

Με μάσκες στα Μέσα Μεταφοράς και κλιμακωτή προσέλευση εργασίας;

Προτάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την επιστροφή στις μετακινήσεις.

Eurokinissi
.

Οι μετακινήσεις δεν έχουν απαγορευτεί, για όσους εργάζονται ή στέλνουν SMS για συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο, οι μαζικές μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί και η 4η Μαϊου φαίνεται ότι θα είναι η ημερομηνία που θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, όπως αντιλαμβανόμαστε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή, η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες προτάσεις του Υπουργείου και συγκεκριμένα, εάν θα πρέπει όλοι όσοι θα επιβιβαστούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή μάσκες, να εμπεριέχεται το στοιχείο της προσωπικής ευθύνης και να μεταβληθούν οι ώρες πρωϊνής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε ώρες αιχμής.  Η πρόταση του Υπουργείου είναι, αν χρειαστεί, να «σπάσει» η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε  το μεγάλο κύμα από 7:30 ως 8:30.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του Υπουργείου έναντι των επιβατών – χρηστών των ΜΜΜ, στα έσοδα των Οργανισμών λόγω περιορισμένης κυκλοφορίας, αλλά και στην αύξηση των δρομολογίων, ο υπουργός υπενθύμισε ότι: «έχουμε πει ότι θα δώσουμε πιστωτικά στους ανθρώπους που είχαν προμηθευτεί κάρτες μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις  χρησιμοποίησαν. Σκεφτόμαστε να δώσουμε και μία επιπλέον έκπτωση 10% στους πολίτες που θα αγοράσουν νέα ετήσια κάρτα». 

«Αυτή τη στιγμή η κίνηση έχει πέσει στο 85-90% και το δίμηνο αυτό η κατάσταση είναι πολύ προβληματική. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, όπου είχαμε αύξηση της τάξης του 5 και του 10% των εσόδων. Επομένως τα έσοδα είναι κάτι το οποίο είναι δική μας δουλειά και θα  το αντιμετωπίσουμε. Αυτό όμως που προέχει τώρα είναι η επόμενη μέρα, να μπορέσει ο κόσμος να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν μπορούμε να βγάλουμε πάνω από 1.000 και 1.100 λεωφορεία στους δρόμους. Γιατί, πολύ απλά, τα  προηγούμενα 5 χρόνια δεν έγινε αγορά ούτε ενός νέου λεωφορείου και έχουμε να πάρουμε καινούρια λεωφορεία από το 2009. Αυτό θα το λύσουμε βέβαια και  σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε σε διαγωνιστική διαδικασία,» είπε. 

Σχετικά με τις αερομεταφορές, ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε ότι: «η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κλάδο των αερομεταφορών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Βλέπετε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία π.χ., να πηγαίνει χωρίς άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιδοτεί με 7 δισ. την Air France. Εδώ μιλάμε για πολύ πιο λελογισμένα μέτρα.»

Ως προς τον τουρισμό, την Τετάρτη υπάρχει άτυπο συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών όπου θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προτάσεις είναι πολλές, π.χ. κράτη – μέλη έχουν προτείνει ο ταξιδιώτης να μπορεί να έχει ένα πιστοποιητικό υγειονομικής κατάστασης πριν ταξιδέψει. Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης και της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως η εποπτεία των ταξιδιωτών -από πού προέρχονται, ποια είναι τα ρίσκα που έχουν- επίσης ενώ και στα σημεία εισόδου θα χρειαστεί και κατά περίπτωση ακόμα να γίνονται και συγκεκριμένα τεστ, όταν υπάρχει υποψία ότι έχουμε προβλήματα.»